Noord-Holland Regenboogprovincie? GroenLinks nog niet tevreden

Deze week liet het provinciebestuur weten dat ze positief zijn over ons voorstel om Noord-Holland uit te roepen tot Regenboogprovincie! Dat is een belangrijke en mooie eerste stap naar een provincie die zich sterk maakt voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseks, queers en anderen. (LHBTIQ+'s).

Toch is GroenLinks nog niet tevreden. We hadden graag gezien dat Gedeputeerde Staten ons voorstel in zijn geheel zou omarmen. En dat doen ze helaas niet. Zo zien Gedeputeerde Staten bijvoorbeeld geen ruimte om LHBTIQ+'s organisaties actief te gaan steunen, de omvang van discriminatie in kaart proberen te brengen en Noord-Hollandse gemeenten te motiveren om een Regenbooggemeente te worden.

Statenlid en indiener van het Regenbooginitiatief Rosan Kocken: ' Ik ben er trots op we voor elkaar hebben gekregen. Maar andere provincies laten zien dat er veel meer kan dan het Noord-Hollandse provinciebestuur nu aangeeft. Een Regenboogprovincie doet meer dan de vlag hijsen op coming-out dag en het goede voorbeeld geven als werkgever en publieke organisatie. We hopen dat de fracties in de Provinciale Staten, van links tot rechts, ons initiatief wél in zijn geheel zullen omarmen. Want uiteindelijk bepalen Provinciale Staten de inzet van Gedeputeerde Staten. Het zou fantastisch zijn als we laten zien dat we samen staan voor, en willen werken aan, sociale acceptatie van LHBTIQ+'s.´

Het voorstel wordt in januari besproken in de commissie. Dan wordt bekend wat de andere partijen van het voorstel vinden.