GroenLinks: maak Noord-Holland de vijfde Regenboogprovincie van Nederland

Noord-Holland moet net als de provincies Drenthe, Gelderland, Groningen en Flevoland een trotse Regenboogprovincie worden. GroenLinks heeft daartoe vandaag een initiatiefvoorstel ingediend. Het uitroepen van Noord-Holland als Regenboogprovincie moet duidelijk maken dat de provincie zich sterk maakt voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van  lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseks, queers en anderen. (LHBTIQ+'s).

Er valt in Nederland, en dus ook in Noord-Holland, helaas nog heel wat te winnen op het gebied van sociale acceptie van LHBTIQ+'s.  Uit onderzoek blijkt dat ´homo´ nog steeds het populairste scheldwoord is, LHBTIQ+'ers zich in de afgelopen jaren niet veiliger zijn gaan voelen en het aantal meldingen van fysiek en verbaal geweld tegen hen de laatste jaren toeneemt.

Rosan Kocken, Statenlid van GroenLinks, vindt dat de provincie Noord-Holland een grotere rol kan en moet spelen in het verbeteren van de sociale acceptatie van LHBTIQ+'s. ‘Juist als overheid moet je laten zien dat het accepteren en ondersteunen van elkaar, van alle verschillende identiteiten en dus ook van LHBTIQ+'s, belangrijk is. We kunnen veel meer doen dan alleen het hijsen van de regenboogvlag. Als Regenboogprovincie zouden we bijvoorbeeld LHBTIQ+ organisaties actief kunnen gaan steunen, de omvang van discriminatie in kaart proberen te brengen en Noord-Hollandse gemeenten motiveren om een Regenbooggemeente worden, waarmee ze beloven om aandacht voor LHBTIQ+ emancipatie duurzaam te verankeren in hun beleid. Bij elke lokale overheid zou het tegengaan van discriminatie bovenaan het prioriteitenlijstje moeten prijken’.