26 lokale GroenLinks-fracties uit de Metropoolregio Amsterdam lanceren vandaag samen een regionaal natuurpact om het groen te beschermen tegen de bouwplannen van dit kabinet. Aanleiding is  de oproep van minister Ollongren (D66) aan gemeentes om lef te tonen door ook te bouwen in het groen. GroenLinks-lijsttrekkers noemen dat ‘eeuwig zonde’ en ‘ondoordacht ’.

Zomaar bouwen in het groen is kiezen voor de makkelijke weg en volstrekt onnodig. Er zijn alternatieven voorhanden die veel beter zijn. Met dit regionale natuurpact beschermen we ons kostbare groen en bieden we gezamenlijk weerstand tegen het gemakzuchtige bouwen in natuur’, aldus de GroenLinks-lijsttrekkers.

Zij wijzen er op dat ook GroenLinks vindt dat bouwen nodig is: ‘Tot 2040 zijn er netto circa 250.000 woningen nodig in de Metropoolregio Amsterdam. Een forse opgave. Maar dat hoeft niet ten koste te gaan van natuur.'

'In Amsterdam heeft GroenLinks net bewezen dat plekken als Amstelglorie groen kunnen blijven. 'Die dreiging is nog niet weg, of het kabinet aast al op het groen om de stad heen. Door regionale samenwerking kunnen gemeentes het groen niet alleen beter beschermen maar ook beheren, en verbinden.’ zegt Rutger Groot Wassink, lijsttrekker van GroenLinks Amsterdam.  

Omdat dit kabinet de suggestie wekt voor de makkelijke weg te kiezen, en niet voor gezond en groen, is dit natuurpact hard nodig. GroenLinks dringt daarin aan op het maken van duidelijke afspraken om het groen te beschermen. Dat betekent ook dat gemeentes de schouders er echt samen onder moeten zetten om snel meer woningen binnen bebouwd gebied te realiseren. Want als die er niet snel komen neemt de druk om toch te bouwen in het groen alleen maar toe. Regionale samenwerking kan dat voorkomen.

Nicole van Engelen, lijsttrekker van GroenLinks Diemen: ‘Als gemeentes beter samenwerken, kan het groen niet alleen beter worden beschermd, maar kunnen groene gebieden ook beter worden verbonden. Zo kan bijvoorbeeld de hei van het Gooi via Diemen worden verbonden met de polders van Waterland. Dat is zowel voor ecologie als voor recreatie grote winst.’