Projectontwikkelaars en grondeigenaren willen de polder in de Purmer volbouwen met huizen. GroenLinks vind dit een slecht idee.

‘Staak verzet tegen bouw woningen in de Purmer’, kopte het Noordhollands Dagblad op 25 oktober. De titel is een adequate samenvatting van wat het grondeigenarenconsortium ‘Go-de Purmer’ voor ogen heeft: de polder op korte termijn volbouwen met huizen. ‘Dit gebied (Purmer) is een uniek gebied in Noord-Holland.’ zei Jaques Vries van VBM-ontwikkeling –een gedreven projectontwikkelaar- in Nieuwsuur. En daar ben ik het roerend mee eens. Want het eeuwenoude veengebied met zijn bijzondere populatie weidevogels is waarlijk uniek te noemen, en dat op een steenworp afstand van Amsterdam-Centrum.

Maar zo bedoelde deze gedreven projectontwikkelaar het niet. Het unieke aan Waterland voor hem is dat er ‘geen enkele belemmering op ligt om te bouwen. Niet van KLM, Schiphol, geluidscontouren.’ Taco van Hoek, directeur Economisch Instituut voor de Bouw, deed in dezelfde uitzending ook nog een duit in het zakje: bouw huizen in het groen!

Nieuw is de jacht op het mooie Waterlands groen niet. Maar de bouwlobby pakt het deze keer wel heel grondig aan. GroenLinks maakt andere keuzes: wij zijn voor het openhouden van onze prachtige polders en voor woningbouw binnen bestaand bebouwd gebied. Want, zoals Jorrit Nuijens en Astrid van de Weijenberg in dit uitstekende opiniestuk helder uiteenzetten: juist de leegte is Waterlands waarde.  

Het staat buiten kijf dat er gebouwd moet worden: Tot 2040 zijn er netto circa 250.00 woningen nodig in de Metropoolregio Amsterdam. Een forse opgave. Dus ook GroenLinks vindt dat bouwen nodig is. Maar dat hoeft niet ten koste te gaan van natuur en landschap. Er zijn mogelijkheden genoeg om binnenstedelijk te bouwen. Inbreiden in plaats van uitbreiden, zoals dat in planologen-jargon heet. Dat moet wel snel gebeuren. De laatste analyse van de plancapaciteit voor woningbouw laat zien dat de provincie actiever haar rol moet nemen. Van de iets meer dan 135.000 geplande woningen tot 2025 heeft iets minder dan de helft (62.000 woningen) een hoge realisatiekans. Van nog eens 42.000 woningen wordt gesteld dat ze een beperkte realisatiekans hebben, terwijl ze wel nodig zijn om aan de uitbreidingsbehoefte tegemoet te komen. En u begrijpt: als die niet snel binnenstedelijk gerealiseerd worden neemt de druk om toch te bouwen in het groen alleen maar toe.

GroenLinks vindt daarom dat provincie haar regierol beter moet oppakken en niet alleen met raad aan gemeenten maar ook met (meer) geld binnenstedelijk wonen moet versnellen en opschalen, zoals dat zo mooi in provincietaal heet. Project Urhahn laat, in opdracht van de provincie, zien wat de mogelijkheden zijn voor een scala aan binnenstedelijk bouwen. Van het herbestemmen van oude pakhuizen in Zaanstad tot het realiseren van meer woningen in het centrum van Castricum. Van het bouwen van woningen op het bedrijventerrein Waardepolder in Haarlem tot het wonen in het oude havenkwartier van Alkmaar.

Kortom: bouwen in het groen is het gemakkelijke verhaal. Binnenstedelijk bouwen vergt meer creativiteit. Maar door middel van transformatie van nu nog leegstaande kantoorgebouwen, het herbestemmen van oude gebouwen, de eerder genoemde inbreiding en hoogbouw zijn er mogelijkheden genoeg om aan de vraag te voldoen.

Omdat de lobby van projectontwikkelaars weerklank vindt bij coalitiepartij CDA en omdat de VVD überhaupt weinig met natuur opheeft zijn we erg blij met de opstelling van de D66-gedeputeerde Joke Geldhof, die ook vindt dat bouwen in het groen niet nodig is. Nu is het zaak dat Gedeputeerde Staten de daad bij het woord voegt en zich meer gaat inspannen om verstedelijking van het landelijk gebied tegen te gaan. Alleen door snel meer woningen te realiseren in bestaande bebouwde gebieden kunnen gebieden als de Purmer groen blijven en blijft de provincie Noord-Holland een fijne plek waar het goed wonen, werken en recreëren is en blijft.

GroenLinks blijft zich hard maken voor een open en groene Purmer, waar ruimte is voor natuur, weidevogels, recreatie en duurzame landbouw. Wij hebben liever dat alle Noord-Hollanders tot in de verre toekomst daarvan kunnen genieten dan dat daar een paar duizend mensen kunnen wonen.

Rosan Kocken

foto: Vincent Koerse