Afgelopen maandag hebben de Staten gedebatteerd over de zorgen die zijn ontstaan naar aanleiding van het RIVM-onderzoek naar de grafietregens in Wijk aan Zee.
GroenLinks Noord-Holland is geschrokken van de uitkomsten. Samen met andere partijen dienden wij een voorstel in waarin het provinciebestuur wordt opgedragen om snel stevige maatregelen te nemen om de grafietregens te stoppen. De motie is met algemene stemmen aangenomen.
Fractievoorzitter Rosan Kocken: "GroenLinks heeft al meerdere malen aangedrongen op stevigere maatregelen vanuit de provincie. Het was voor ons al snel duidelijk dat de opgelegde dwangsommen niet de beoogde effecten sorteerden. Uit het RIVM-rapport blijkt dat we ons niet ten onrechte zorgen hebben gemaakt. We hadden uiteraard veel liever ongelijk gekregen. Er zit namelijk zoveel lood, mangaan en vanadium in de grafietstof, dat het vooral voor jonge kinderen schadelijk kan zijn. Vanzelfsprekend moet de provincie alles in het werk stellen om haar inwoners te beschermen tegen dit soort ontoelaatbare gevaren voor de volksgezondheid.”
De Staten hebben onder meer in de motie besloten dat Gedeputeerde Staten de mogelijkheden voor 24-uurstoezicht, zeven dagen per week, in kaart moet brengen. Pas dan kan elke overtreding worden geconstateerd en leiden tot een dwangsom. Dat gebeurt tot op heden namelijk nog niet.
Ook hebben de Staten het provinciebestuur opgedragen om snel aan de slag te gaan met een zogenaamde escalatieladder. Op dit moment is het niet helder welke instrumenten de provincie en de omgevingsdienst hebben om in te grijpen. De escalatieladder moet dat inzichtelijk maken. Voor het zomerreces dient Gedeputeerde Staten dit aan ons te presenteren.
Bovendien is in de motie besloten dat Provinciale Staten zichzelf opdragen om een objectief instituut als de Rekenkamer te verzoeken om een vervolgonderzoek te starten naar de kwaliteit van de uitvoering van de Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving door de omgevingsdienst.
foto: Merlin Daleman, provincie Noord-Holland