Ik ben heel blij dat deze verscherpte aanpak er nu ligt. Met het Actieprogramma Klimaat is veel in beweging gezet in de vorige periode. Maar met de CO2 impactanalyse die werd uitgevoerd in 2022 bleek dat we met het beleid van toen naar 26% reductie toewerkte in 2030. Met huidige beleid zouden we een reductie van 30% CO2 uitstoot in 2030. Hoewel we dus iets zijn opgeklommen moet er nog veel gebeuren om tot de 55% reductie te komen die we Europees hebben afgesproken. Zo zie je hoe belangrijk de doelen zijn die we in EU verband vaststellen en hoe deze doorwerken op Provinciaal niveau.

In het coalitieakkoord in 2023 spraken we af met dat we extra maatregelen moeten treffen om het doel te behalen. En we realiseerden in het coalitieakkoord 11 miljoen euro extra in 2024 voor deze maatregelen. Dit loopt op tot 14 miljoen euro extra in 2027. Hiervoor ligt nu een concept Noord-Hollandse Klimaataanpak. Doel is deze in september vast te stellen tijdens de Provinciale Statenvergadering. In de aanpak is een overzicht opgenomen met diverse maatregelen om te komen tot 55% CO2-reductie in 2030 (het hele plan lees je hier). Veel mooie ambities en wat ons betreft geen keuzes maar noodzaak. In de Commissie waar het plan besproken is heb ik ook er op gehamerd dat we onze voortgang blijven monitoren, waarbij we doelstellingen meten en zien of we op schema liggen. We hebben gemerkt hoe belangrijk het is voor effectief beleid om te kunnen bijsturen.

We vinden het heel positief dat in elk van de transitiepaden die zijn opgenomen in de Klimaataanpak, zoals die voor gebouwde omgeving of die voor mobiliteit de doelstelling van minimaal 55% CO2-reductie overeind blijft. Ook is het positief dat er in de Staten een meerderheid blijft bestaan om het doel van 55% CO2-reductie te realiseren. We zien daar breed draagvlak voor.

Elke Gedeputeerde is verantwoordelijk voor de reductiepaden die binnen diens portefeuille vallen. De gedeputeerde is dus ook verantwoordelijk voor de bijbehorende maatregelen die het gat tussen prognose (30% in 2030) en de doelstelling (55% in 2030) moeten dichten. Voorbeelden hiervan zijn: een pakket aan maatregelen om de enorme uitstoot die Tata levert flink te verminderen; de randvoorwaarden om het energienet geschikt te laten zijn voor de energietransitie; of natte teelten in Laag Holland die beter passen bij het veranderde klimaat en landschap. Kijk voor alle plannen ook weer even in het volledige plan.

Dit plan is een goede stap vooruit, maar voor geen reden om stil te gaan zitten. We blijven de voortang monitoren en sturen bij waar nodig. En na 2030 moeten we verder naar helemaal klimaatneutraal zijn. Dat is een nog grotere opgave, eentje waar we nu al over na moeten denken. Hiervoor is echte systeemverandering nodig. Onze gedeputeerde Rosan Kocken beaamde dit ook bij het bespreken van het plan. Korte termijn denken heeft ons de klimaatcrisis gebracht, we moeten verder nadenken voor een goede toekomst voor onze planeet en voor de Noord-Hollanders.

GroenLinks is blij met het positieve aanpak waarmee de doelstelling binnen bereik komt en we kijken uit naar het definitieve stuk, waar we weer scherp zullen zijn op ambities, keuzes en voortgang.