Vandaag heeft Provinciale Staten uitgebreid gesproken over het Provinciaal Inpassingsplan Westfrisia in Zwaagdijk. Een inpassingsplan is vergelijkbaar met een bestemmingsplan van de gemeente. Het is een plan waarin wordt aangegeven welke functies op een bepaalde locatie wel of niet toegestaan worden. Zoals bijvoorbeeld een gebied waar voor is vastgelegd in een bestemmingsplan dat dat gebied bedoeld is voor het bouwen van een nieuw kantoor of bijvoorbeeld een windmolenpark, zoals het geval is in de gemeente Medemblik. Een ruime meerderheid stemde, net als GroenLinks, in met het Provinciaal Inpassingsplan.

GroenLinks is een groot voorstander van het opwekken van meer duurzame energie, maar betreurt het dat noch de ondernemer noch de provincie er in blijkt te slagen om mét de burgers samen tot een goede oplossing te komen. Want over het plan leeft veel weerstand onder de bewoners.

GroenLinks heeft de aangereikte bezwaren van bewoners uitgebreid bestudeerd, maar die hebben ons niet tot een ander inzicht gebracht. Het plan past in het ruimtelijk beleid van de provincie. En GroenLinks vindt dat er, waar het kan, zoveel mogelijk duurzame energie moet worden geproduceerd. Want het is nog steeds erbarmelijk gesteld met de energietransitie in Noord-Holland. Om die redenen hebben wij ingestemd met het Provinciaal inpassingsplan en dienden we samen met de Partij voor de Dieren een motie in om het plafond van 685,5 MW aan windenergie nu eindelijk eens los te laten. De motie werd helaas verworpen. Lees hier de spreektekst van onze woordvoerder Rosan Kocken.