Wij verzamelden Hotel Lands End in Den Helder, waar wij met uitzicht op de Waddenzee en Texel, elkaar beter leerden kennen. We spraken onder andere over hoe wij waar nodig beter konden samenwerken, hoe elkaar te vinden en waar wij elkaar kunnen ondersteunen. Voor de brainstorm in groepjes hierover was in eerste instantie 15 minuten ingepland, maar zelfs met de 10 minuten die wij extra hadden was het moeilijk om de gesprekken af te breken voor de plenaire terugkoppeling. We konden elkaar dus goed vinden.

Na een heerlijke lunch, reden wij met elkaar naar Sint Maartensbrug waar wij werden ingewijd in het verhaal van Huiberts Biologische Bloembollen en een rondleiding kregen op het terrein. Een mooi, eerlijk verhaal over hoe lastig het is om, om te schakelen naar biologische teelt. Niet alleen moet de hele bedrijfsvoering om, ook zijn er in de omgeving opeens geen collega’s meer die hetzelfde doen. Waar je eerst nog kunt sparren met de buurman, is dat nu toch veel zelf uitvinden. Maar ook hoe mooi het is, als je de samenstelling van de bodem ziet veranderen, de beestjes ziet terugkomen en hoe anders de waterhuishouding wordt. Wel is ook bij Huiberts de vraag of er straks opvolging is. Net als bij de meeste andere agrariërs.

Het was leerzaam en indrukwekkend en het benadrukte bij ons de noodzaak om agrariërs die de stap naar natuurinclusieve landbouw zetten, extra te ondersteunen.

Onze laatste stop was café Havana in Schagen. Hier konden wij nog even napraten met heerlijke (vegatarische) hapjes. Een hele leuke plek met zeer vriendelijk personeel.

De slotsom, het samenkomen van de Noordkopafdelingen is voor herhaling vatbaar.