Vandaag spraken Provinciale Staten over de begroting 2014. GroenLinks fractievoorzitter Lene Grooten vroeg tijdens deze algemene beschouwingen aandacht voor meer groen en minder asfalt, voor meer biologische landbouw en duurzame energie, voor duidelijkheid rondom het jeugdzorgbudget, voor een ‘Provincie Nieuwe Stijl’ en voor budget voor Sensoor. Een viertal moties van GroenLinks werd aangenomen door Provinciale Staten, waarvan drie met algemene stem.
Een nieuwe overheid
De provincie is voor veel mensen ver van hun bed, en dat is jammer. De provincie moet zichzelf opnieuw uitvinden: veel meer faciliteren in plaats van bovenaf te bepalen. Naast mensen staan in plaats van erboven.
Een motie over de rol van de Provincie richting gemeenten werd met algemene stem aangenomen in Provinciale Staten. In deze motie wordt de Provincie gevraagd te onderzoeken hoe zij haar zeer diverse subsidies voor gemeenten efficiënter en integraler kan inzetten opdat de behoeftes van samenwerkende gemeenten centraal komt te staan.
Passie in de politiek
Deze begroting is er één van een GS dat goed kan boekhouden. Maar wat mist in de Provinciale politiek is passie: Gedeputeerden die vechten voor meer budget, die opkomen voor hun portefeuilles en barsten van de plannen. Dit college heeft veel geld en te weinig plannen.
Uit de verkoop van de aandelen Nuon in 2009 is nog een enorme pot met geld over om te bestemmen. GroenLinks vraagt zich of een deel van de bestemmingen van deze gelden en reserveringen nog wel actueel en urgent zijn, de tijden zijn immers veranderd sinds 2009. Daarom diende GroenLinks een motie in om GS te verzoeken bij de kadernota van 2014 een actualisatie van alle resterende gelden te leveren. De motie is met algemene stem aangenomen door Provinciale Staten.
Gaan voor Groen
GroenLinks mist in veel afwegingen het groene verhaal; het verhaal over een gezonde, leefbare toekomst van deze provincie. Asfalt is een dure hobby en GroenLinks hoopt dat de Duinpolderweg en de A8/A9 er niet zullen komen.
Dan over groene energie. Wat GroenLinks betreft maken we nu werk van een goed herstructureringsbeleid voor wind op land. Met een flink financiële impuls kunnen windmolens daar waar ze overlast veroorzaken verdwijnen en geplaats worden daar waar daar wel draagvlak voor is. Daarbij kan direct aangesloten worden op de eigen initiatieven vanuit gemeenten en organisaties voor bijvoorbeeld verplaatsing van molens uit het noorden naar het Noordzeekanaalgebied.
Net voor deze vergadering ontvingen wij een notitie waaruit blijkt dat de voorgenomen en zeer noodzakelijke uitbreiding van het areaal duurzame landbouw niet zal worden gehaald. Dit ondanks een sterk stijgende vraag naar biologisch voedsel. De komende jaren is minimaal 700 ha extra grond nodig en GroenLinks vindt dat alles op alles gezet moet worden om dat voor elkaar te krijgen.
Goede zorg
GroenLinks complimenteert de gedeputeerde met de zeer goede manier waarop zij bezig is met de transitie jeugdzorg. De bezuinigingen en vooral de onduidelijkheden over de budgetten baren onze fractie echter grote zorgen, vandaar ook de Statenvragen die we hierover eerder al stelden. GroenLinks diende dan ook een motie in, die met algemene stem werd aanvaard, om via het IPO aan te dringen op snelle duidelijkheid voor gemeenten.
Dan Sensoor: GroenLinks vindt dat Sensoor een goede weg bewandelt in de overgang naar nieuwe tijden en is verheugd dat zij erin geslaagd zijn eigen middelen te verwerven. Sensoor doet erg mooi werk met heel veel vrijwilligers. Omdat er nu qua financiering een gat valt van een half jaar, diende GroenLinks een motie in om dat gat van 105.000 euro tot 2015 te overbruggen. De motie werd breed gesteund in Provinciale Staten, alleen de PVV stemde tegen.
Bijgevoegd de aangenomen moties van GroenLinks.