De Provinciale Statenvergadering van 24 september jl. startte met opnieuw een wisseling van de wacht. De zetel van G. van Unnik, voormalig PVV-er, kwam vrij en er werd een nieuw Statenlid geïnstalleerd. Zou het PVV, Forza, OBP of een vrije zetel worden? Het was mevrouw Saleem, een lid van de PVV, die dat ook wilde blijven. Deze fractie zit dus nu weer met 3 personen (voorheen 6) in de Statenzaal. Er was een flink aantal hamerstukken, toch had de GroenLinks-fractie het druk met o.a. de Zomernota, de nieuwe Zeesluis in IJmuiden, zonne-energie, de Cultuurnota en de Strategische Agenda Landbouw en Visserij.

Als eerste stond de Zomernota ter bespreking op de agenda. De Zomernota is een tussentijdse rapportage waarin het College van GS inzicht geeft in de afwijkingen van de begroting die in dit lopende begrotingsjaar worden verwacht.
Deze Zomernota 2012 is een nota met een vrolijk en zomers tintje, aldus factievoorzitter Titia van Leeuwen. Dit vanwege het feit dat er ondanks de donkere bezuinigingswolken die boven Haarlem hangen toch een positief resultaat van 21,7 miljoen blijkt te zijn. Helaas is door de coalitiepartijen overeengekomen dat financiële voordelen worden gebruikt voor vervroegd afschrijven. Hoewel deze vervroegde afschrijvingen op zich een positieve investering in de toekomst zijn verbaast dit GroenLinks toch. Waarom gebruiken GS deze meevaller niet om de een aantal bezuinigingen te verzachten? In de Kadernota die onlangs werd besproken staan een groot aantal bezuinigingsvoorstellen. GroenLinks zou graag zien dat een deel van deze 21,7 miljoen wordt gebruikt om een aantal van de komende bezuinigingen te verzachten. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, natuur of duurzame energie.

Het is ook opvallend, aldus Titia, dat de budgetverhogingen die we tegemoet kunnen zien bij de begroting 2013 vooral terechtkomen in het rijtje verkeer en asfalt. Bij de begrotingsbehandeling 2013 in november zal GroenLinks zich in-spannen Noord-Holland in 2013 minder grijs en meer groen te kleuren.

Behalve de financiële perikelen was er ook nog de startnotitie Provinciaal Inpassingsplan Zeetoegang IJmond, ofwel de aanleg van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. Volgens Servaz van Berkum is het inpassingsplan slechts een procedurele kwestie en ligt het go-no-go moment nog ver in de toekomst. Toch kan de aanleg van de nieuwe zeesluis niet als een losstaand project worden gezien. De ontwikkeling van de Amsterdamse havens hangt nauw samen met het al dan niet realiseren van deze nieuwe, bredere sluis.

Daarop vooruitlopend heeft GroenLinks al vanaf de eerste besprekingen over deze nieuwe verbrede sluis duidelijk aangegeven dat een duurzame en schoon havengebied met aandacht voor werkgelegenheid en met slim ruimtegebruik voor de gevestigde en beginnende ondernemers voor GroenLinks een stevige voorwaarde is. Het is niet de bedoeling dat de groei van de vervuilende kolenopslag in de Amsterdamse havens zich uitbreidt door de mogelijkheid om met grotere steenkoolschepen het Noordzeekanaal op te varen.

Servaz verwees hierbij ook naar de vele publicaties die hier op ingaan zoals in Volkskrant, NRC en onlangs nog in de Groene Amsterdammer. Daarnaast is er een CPB notitie ‘second opinion KBA Zeetoegang IJmond’ d.d. 28 maart 2012, waarin nut en noodzaak van de bredere zeesluis niet worden aangetoond.

Een vreemd incident tijdens het betoog van Servaz was de uitval van Petra Hoogerwerf van D66 die GroenLinks betichtte van draaien in dit dossier. In de vorige statenperiode heeft GroenLinks gestemd vóór het reserveren van € 55 mln. ten behoeve van de aanleg van een bredere zeesluis in IJmuiden, aldus Hoogerwerf, terwijl wij nu kritisch zijn. Servaz van Berkum herinnerde mevrouw Hoogervorst er fijntjes aan dat dezelfde zorgen en voorwaarden die hij nu namens GroenLinks benoemd, ook in het verleden meermalen door oud fractievoorzitter Harmen Binnema zijn geuit.

Antoinette Tanja mocht haar tanden zetten in twee nota’s. Bij de cultuurnota pleitte zij voor regionale samenwerking en bij de landbouwnota voor duurzame landbouw, als ook meer specifiek een sterkere stimulering van biologische landbouw.
Nog een voor GroenLinks belangrijk onderwerp dat in deze PS-vergadering werd behandeld was de Statenvoordracht Zonne-energie. Zoals Titia van Leeuwen al eerder op deze website schreef is het provinciaal bestuur van Noord-Holland op het terrein van windenergie volledig de weg kwijt. Maar ook bij de ontwikkeling van zonne-energie heeft deze coalitie moeite om een samenhangend beleid te ontwikkelen.

Een motie van GroenLinks met het verzoek aan GS om een deel van de projectgelden uit het speerpunt zonne-energie te reserveren voor een op burgers en lokale initiatieven gerichte procesbegeleiding (subsidies zijn niet meer zo nodig, maar er moet juist meer beweging komen), werd gesteund door de gehele oppositie. Hoewel PvdA en CDA de gerichtheid op lokale initiatieven wel steunden, sloten de collegepartijen VVD, PvdA, D66 en CDA uiteindelijk opnieuw de gelederen rond GS.