In het presidium (vergadering van fractievoorzitters) werd in de ochtend een analyse besproken van de duur van de Statenvergaderingen. De Statenvergaderingen lopen namelijk altijd uit en wel tot laat of zeer laat in de avond. Volgens de analyse blijkt dat niet te komen doordat Statenleden te veel praten, maar doordat er veel schorsingen, interrupties, schriftelijke verkiezingen e.d. zijn. Aansluitend aan het presidium hadden we echter ineens zomaar de aller kortste Statenvergadering in het eerste jaar van deze Statenperiode.

Die vergadering begon met een in memoriam voor Roel de Wit. Hij was van 1976 -1992 Commissaris der Koningin in Noord-Holland. Een markante en zeer betrokken man. Ik maakte hem mee, toen ik in de jaren ‘80 werkte bij de toenmalige Provinciale Planologische Dienst. Hij is zondag de 3e juni op 85 jarige leeftijd gestorven.

M’n eerste daad in deze vergadering was het voor GroenLinks niet instemmen met een door GS opgelegde verplichting tot een geheimhouding inzake het ‘ wind op land’  beleid. In de vorige Statenvergadering had ik aangegeven dat de motivatie om die geheimhouding op te leggen aan alle kanten rammelde. GS zou dat (in ook weer een geheim stuk) verduidelijken, maar dat was hen in mijn ogen niet gelukt. De SP sloot zich vervolgens bij ons niet instemmen aan.

Vervolgens sloten wij ons als GroenLinks aan bij een SP-interpellatie en stelden samen met hen een motie op om te voorkomen dat een cultuurhistorisch belangrijk gebiedje in West-Friesland ten onder gaat aan geharrewar in een gemeenteraad. De motie werd Statenbreed gesteund. Alleen een brokstuk van de PVV, in de vorm van twee leden van de lijst Brinkman, stemde tegen. Brinkman zelf heeft zijn aandacht klaarblijkelijk verlegd naar de Tweede Kamer om daar te trachten toch nog een zetel OBP te bemachtigen. In de provincie lijkt de lol er voor hem op dit moment een beetje af. Gevolg is dat er niet meer zo wordt geschreeuwd in de Staten.

Een initiatiefvoorstel van de SP om te bezuinigen op faciliteiten voor de staten (eten, reizen, recepties, enz.) gaf veel discussie maar werd niet aangenomen. Dit omdat de meeste punten wat achterhaald waren door inmiddels genomen maatregelen of dat ze wat overdreven waren (recepties zonder drank en hapjes). Anna van Heijst bracht voor GroenLinks in dat voor de catering maar eens gekeken moet worden naar cateraars die bijvoorbeeld met verstandelijk gehandicapten werken en ook biologische producten hebben. Dat werd positief ontvangen en daar wordt nu naar gekeken.

Servaz van Berkum had zijn Finest Day, waar hij als voorzitter van de Statenwerkgroep Begroting Cyclus, naast de Commissaris der Koningin gezeten, het voorstel mocht verdedigen dat de werkgroep had opgesteld. Het voorstel betrof een hele serie maatregelen om alle formats en stukken die je als Statenlid over je heen krijgt wat hanteerbaarder en toegankelijker en onderling meer samenhangend  te maken. Het voorstel kwam er helemaal door en Servaz kreeg veel lof toegezwaaid.

Servaz mocht ook nog bij een paar andere onderwerpen kort het woord voeren. Over duurzaam inkopen (lekker mee doorgaan en uitbreiden en versnellen). Over stopcontacten voor elektrisch vervoer bij tankstations (makkelijker maken dat die er kunnen komen) en over meer veiligheid voor wegwerkers (starten pilot met extra waarschuwingen).
Antoinette Tanja had een mooie inbreng voorbereid voor de cultuurnota van de provincie. Maar omdat het gedeputeerde Sweet niet gelukt was om op tijd ook het daarbij behorende financiële verhaal rond te hebben, werd het geheel naar een volgende Statenvergadering verplaatst.

Lene Grooten tenslotte had dit keer geen onderwerp en zwierf zo af en toe door de wandelgangen en hielp aan het eind van de vergadering mij met het oplossen van een probleem met mijn Ipad. Zo blijf je leren.
Al met al een in vergelijking met andere vergaderingen wat ontspannen gebeuren. Maar voor de zomer hebben we nog twee weer zeer lange vergaderingen. De eerstvolgende op 25 juni over de kaderbrief, een soort tussenbegroting waarin veel geschrapt en bezuinigd wordt. Daarnaast ook over het windplan, waar we als GroenLinks weer helemaal los kunnen. En dan als laatste voor de vakantie op 16 juli een hele serie onderwerpen, waarvan een aantal ook politiek gevoelig: Inpassingsplan Westfrisiaweg, tweede zeesluis IJmuiden, HOV Huizen-Hilversum, landbouwagenda, onderzoeksreactor Pallas e.d.