Eind mei hebben enkele schaapherders met hun kudde door middel van een protesttocht van Arnhem naar Epe aandacht gevraagd voor de slechte omstandigheden waarin zij verkeren. De GroenLinks fractie vindt de inzet van de herders en hun schapen noodzakelijk. Doordat de schapen grote natuurgebieden begrazen en bemesten neemt de biodiversiteit weer toe en wordt de grond rijker aan voedingsstoffen op een duurzame manier. De herders dragen niet alleen zorg voor de schapen maar hebben ook veel kennis van natuurbeheer. Statenlid Antoinette Tanja bracht een bezoek aan schaapherderin Maryke Rinnegom in onze eigen provincie om haar te vragen naar de situatie van schaapherders in Noord-Holland. Ook stelde zij Statenvragen over dit onderwerp.

De tekst van de Statenvragen luidt als volgt:

Inleiding

Eind mei hebben enkele schaapherders met hun kudde door middel van een protesttocht van Arnhem naar Epe aandacht gevraagd voor de slechte omstandigheden waarin zij verkeren. De 15 zelfstandige herders die Nederland rijk is worden niet meer betaald doordat de Rijkssubsidies hiervoor dreigen te worden bezuinigd. De provincies zouden deze financiering over kunnen nemen.

De GroenLinks fractie vindt de inzet van de herders en hun schapen noodzakelijk. Doordat de schapen grote natuurgebieden begrazen en bemesten neemt de biodiversiteit weer toe en wordt de grond rijker aan voedingsstoffen op een duurzame manier. De herders dragen niet alleen zorg voor de schapen maar hebben ook veel kennis van natuurbeheer. De GroenLinksfractie hecht veel waarde aan een de grotere biodiversiteit, hierdoor kan bijvoorbeeld ook de bijenstand weer verbeteren. Ook in Noord-Holland kunnen de schapen zeer nuttig werk doen. Maaien door middel van zware machines beschadigt op de langere duur de grond en bodem.

Vragen

1.    Is GS op de hoogte van het feit dat de herders ten gevolge van de Rijksbezuinigingen op natuur niet meer worden betaald?
2.    Op welke wijze speelt dit in Noord-Holland? Hoeveel herders werken door middel van de Rijksnatuurgelden in Noord-Holland?
3.    Is GS met vragensteller van mening dat het inzetten van schaapherders van groot belang is voor de biodiversiteit en dus moet worden gestimuleerd?
4.    Is GS bereid om, ondermeer in IPO verband, na te gaan hoe dit probleem gezamenlijk door de provincies kan worden aangepakt?
5.    Kan GS in kaart brengen hoe in Noord Holland het probleem van de schaapherders kan worden aangepakt en dit rapporteren aan PS.

Antoinette Tanja

Statenlid GroenLinks Noord-Holland

 

De beantwoording van de Statenvragen is te vinden in de bijlage.