Dit kabinet heeft weinig op met duurzame energie. Maar waar het rijk en ook provincies zoals Noord-Holland de ontwikkeling van duurzame energie laten stagneren, bruist het bij bedrijven en op lokaal niveau van de initiatieven. Daar leeft wel het besef dat investeren in duurzame energie goed is voor de toekomst én de portemonnee. Bovendien wordt begrepen dat de enige manier om dat duurzaam te realiseren samen met de betrokken bevolking is. De provincie Noord-Holland lijkt er blind voor en laat kansen liggen.
En dat is heel onterecht. Want er zijn veel perspectieven voor duurzame energie in Noord-Holland. Recent onderzoek toont aan dat de Europese en landelijke doelstelling van een aandeel van 14% duurzaam in de totale energieproductie, met de juiste inzet in de provincie heel goed mogelijk is. Daarvoor moet de duurzame energieproductie in Noord-Holland meer dan verdubbelen.Het mooie is dat dat nauwelijks extra geld hoeft te kosten, dat is mooi nieuws in tijden van bezuinigingen. Het vergt vooral een actiefen creatief faciliterend beleid van de provincie, ook bij procedures voor vergunningverlening. En, wat nu ontbreekt, het stellen van duidelijke afrekenbare doelen.
Er zijn niet alleen perspectieven voor de toekomst, er is ook nu al veel activiteit in de provincie. Activiteit van lokale initiatieven en bedrijvigheid in Noord-Holland, die gezamenlijk een groot groeipotentieel tonen. Het gaat dan om gemeenten (windplan Amsterdam;Stad van de Zon,Heerhugowaard), bedrijven (HVC Alkmaar, de Zonnefabriek), coöperaties (Noord-Hollandse Energie Coöperatie, Windpark Haarlemmermeer-zuid), burgerinitiatieven (Calorie Castricum, Onze energie Amsterdam-Noord), wind-koepelorganisaties, Staatsbosbeheer en noem maar op.
Om het potentieel aan duurzame energie te realiseren is er nadrukkelijke aandacht nodig voor de ondersteuning van lokale en regionale initiatieven. Ook inspraak van bewoners is belangrijk. De weerstand tegen windturbines heeftvaak te maken met een gebrek aan communicatie met bewoners. Teveel wordt zonder hen en over hen beslist dat en waar er windturbines worden opgericht. Bewoners moeten bovendien ook kunnen participeren in en zelf profiteren van de energieproductie.
Het beleid van de provincie Noord-Holland voor duurzame energie kan veel ambitieuzer, zonder dat het de provincie veel meer hoeft te kosten. De duurzame energieproductie ligt namelijk voor het oprapen. Maar het provinciaal bestuur kijkt vooral naar de eigen toeleverende industrie. Dus zeg de leveranciers van materiaal voor windturbines, leveranciers van kabels e.d., en leidt daar de ‘energiewinst’ voor de provincie van af. Het bestuur kijkt niet naar de energieproductie zelf, daar worden ook geen doelen voor gesteld. Bovendien legt het bestuur al bij voorbaat het hoofd in de schoot bij de weerstand die er bij de bevolking is gegroeid tegen windmolens die zonder hen en over hen uit de grond verrezen. Het provinciaal bestuur heeft bij haar start vorig jaar een stop op de windenergie gezet.
Dat beleid doet geen recht aan alle initiatieven in de provincie die vragen om ruimte en het weghalen van belemmeringen. Voor een echt beleid voor duurzame energie gelden volgens een paar vuistregels: zorg dat in alle fasen de bevolking directbetrokken wordt en laat de bewoners participeren in de ontwikkeling en het energieverbruik; stel duidelijke doelen op weg naar 2020; zorg voor het versnellen van vergunningprocedures; zorg voor de begeleiding van ontwikkelprocessen; benut het hele scala van mogelijkheden voor duurzame energie van warmte en koude opslag, via biomassa, naar wind en zon: speel in op de mogelijkheden die in de provincie het sterkst zijn: namelijk zon en wind.
De GroenLinks fractie in de Noord-Hollandse Staten organiseert op 24 februari een conferentie in het Noord-Hollandse provinciehuis om onderzoek naar perspectieven voor duurzame energie te presenteren en de vele initiatieven in het zonnetje te zetten.Als het bestuur van Noord-Holland vervolgens haar beleid in deze zin gaat bijstellen, is er perspectief op een flinke groei van duurzame energie in de provincie.