Een aantal jaar geleden zijn een aantal taken van het Landelijk Bureau overgeheveld naar de Provinciale Besturen. Om deze taken goed tot uitvoer te kunnen brengen wordt vanuit het Landelijk Bureau de mogelijkheid geboden een Provinciaal Medewerker aan te stellen voor vier uur in de week. Deze medewerker is nadrukkelijk geen secretaresse van het Provinciaal Bestuur maar is aangesteld ten behoeve van het vergroten van de zichtbaarheid van GroenLinks, het versterken van lokale afdelingen en het bevorderen van samenwerking tussen afdelingen. Daarnaast functioneert de bestuursmedewerker als een soort kennismakelaar tussen landelijk en lokaal.
De functie van bestuursmedewerker is in 2009 is vanuit het Landelijk Bureau als proef opgezet. Dit experiment is positief geëvalueerd door het partijbestuur en een voorstel voor de vaste inbedding van deze functie zal aan de leden worden voorgelegd op het GroenLinks congres van 11 februari. In Noord-Holland wordt deze functie vervult door Rosanne Slootweg, die tevens fractiemedewerker is. Maar wat doet zij als bestuursmedewerker nou eigenlijk? Om een indruk te krijgen van haar werkzaamheden als bestuursmedewerker heeft zij daarover een kort verslagje geschreven:
Het is half november 2011, inmiddels ben ik alweer bijna vijf jaar aan de slag als fractiemedewerker en sinds bijna drie jaar ook als bestuursmedewerker. Ondanks het beperkte aantal uren dat voor de bestuursmedewerker beschikbaar is, lukt het soms toch mooie dingen van de grond te krijgen.
Waar ben ik op dit moment mee bezig?
Op dit moment ben ik als bestuursmedewerker bezig met een aantal zaken. Allereerst de verkiezingen in fusiegemeente Hollands Kroon. Een enthousiaste club mensen is daar aan de slag om GroenLinks vertegenwoordigd te krijgen in de nieuwe gemeenteraad. De concurrentie van de 12 overige deelnemende partijen is moordend, dus ik probeer de GroenLinkers aldaar zo veel mogelijk te ondersteunen in hun campagne. Daarbij valt te denken aan het regelen van campagnematerialen als de Bordenborden, maar ook financiële ondersteuning en praktische informatie over wie binnen GroenLinks waarvoor te benaderen is. Ook zet ik een regio-overleg op voor de GroenLinkers in de regio Amstel-Meerlanden. Deze groep mensen gaf aan elkaar graag te willen spreken over onderwerpen die de gemeentegrenzen overschrijden, maar hebben niet de menskracht de bijkomst zelf tot stand te brengen. Daarnaast ben ik bezig met de organisatie van een nieuwe Provinciale Werkbijeenkomst, een trainingsdag voor lokale besturen. Tot slot hebben we in Noord-Holland sinds kort ook een heel nieuwe enthousiast bestuur op de been weten te brengen, en zijn we volop bezig met de invulling van het werkplan om de komende jaren nog meer te kunnen ondernemen.
Wat waren de belangrijkste werkzaamheden in de afgelopen jaren?
Globaal gezien zijn mijn werkzaamheden van de afgelopen drie jaar te verdelen in drie periodes. Het versterken van de afdelingen, het opzetten van afdelingen in witte vlekken en het betrekken van afdelingen in de campagne voor de Provinciale Staten en Eerste Kamer Verkiezingen. Rondom die thema's heb ik dan ook elk jaar in ieder geval een Provinciale Werkbijeenkomst georganiseerd.
Het eerste jaar richtte zich met name op het versterken van lokale afdelingen. Zo kon ik praktische ondersteuning bieden bij een groot samenwerkingsverband tussen GroenLinks afdelingen in het noorden van de Provincie, opgepakt door een aantal actieve GroenLinkers aldaar. Een van de acties die hieruit voortkwam was de Groene Banentour langs duurzame bedrijven in het noorden van de Provincie.
Jaar 2 stond in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen, en dan met name het vullen van witte vlekken. Niedorp, Haarlemmerliede-Spaarwoude en Ouder-Amstel werden in Noord-Holland aangeduid als plekken waar GroenLinks kans zou hebben om in de raad te komen. In Niedorp zijn we de zetel op 18 stemmen na misgelopen, maar in Haarlemmerliede zitten we nu met 1 zetel in de raad en in Ouder-Amstel zelfs met twee. Natuurlijk is dat niet iets waar wij als bestuur of ik als bestuursmedewerker verantwoordelijkheid voor claimen, dat is met name te danken aan de actieve GroenLinkers in deze gemeentes. Als bestuursmedewerker heb ik vooral geprobeerd praktische en financiële steun te verlenen richting deze nieuwe GroenLinks afdelingen.
Het derde jaar stond in het teken van onze eigen, Provinciale Verkiezingen, en om de lokale afdelingen mee te nemen in de campagne. Lokale afdelingen moesten worden voorzien van de juiste materialen en betrokken worden bij verschillende acties. Daarbij kreeg ik gelukkig veel hulp van onze campagnecoördinator Rian Lanenga, waardoor onder andere de Zuidtangenttour en een dag voor nieuwe leden tot stand konden komen.
Zinvol?
In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat ik ondanks het beperkte aantal uren toch een bijdrage kan leveren. Soms is een beperkte praktische inzet net voldoende om een gewenste bijeenkomst toch van de grond te krijgen. Verder zie ik mijn functie vooral als een soort kennismakelaar tussen Landelijk en Lokaal, omdat in beide gevallen voor mij de lijntjes korter zijn door een groot aantal persoonlijke contacten. Zo hoeven afdelingen niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden en kunnen ze gebruik maken van elkaars goede ideeën.
Rosanne Slootweg