In de Statenvergadering van 26 september werd Antoinette Tanja geïnstalleerd als Statenlid voor GroenLinks in Noord-Holland. Zij vervangt Mehmet Uygun, die zich om persoonlijke redenen heeft teruggetrokken als Statenlid. We wensen Antoinette veel succes en plezier in de komende Statenperiode! Hieronder een blogje van Antoinette over haar eerste week als Statenlid.
Een week Statenlid - Door Antoinette Tanja
Maandag 26 september, 13 uur, daar zat ik te wachten of mijn geloofsbrieven waren bekeken en goed gekeurd. En ja even later stond ik in de Statenzaal en mocht de belofte afleggen samen met Nico Papinau Salm, een oud collega bestuurder van het stadsdeel Zeeburg. Een beetje nerveus was ik wel. Veel nieuwe gezichten en ook wat oude bekenden. Ik heb er zin in om in de provincie aan de slag te gaan en ben ontzettend blij met mijn eigen fractie en haar ondersteuners Rosanne en Hanneke. Titia en Anna als ervaren rotten in het vak, Lene en Servaz onze nieuwe aanwinsten die er op alle mogelijke manieren (schriftelijk, mondeling, sociale media) tegenaan gaan. Het enthousiasme van iedereen doet me goed.
Op naar de inhoud: cultuur, zorg en middelen is mijn commissie. Lene neemt de zorg voor haar rekening en zij komt bij de sociale agenda met een motie om als provincie de zwerfjongeren meer prioriteit te geven. Hun aantal is sinds 2007 gestegen van 6000 naar 9000. Opvangorganisaties in Amsterdam en Zaandam mogen vaak alleen nog jongeren uit de eigen gemeente opvangen. De “nieuwe “ sociale agenda die GS voorstelt voorziet niet in een aanpak gericht op deze problematiek. Ook mantelzorgers en vrijwilligers staan niet op de sociale agenda. En vreemd ja, de Olympische spelen, daar wil men aan bijdragen en dat gaat ook nog eens ten koste van het fors afgeslankte zorgbudget. Waarom zit zorg toch zo in het verdomhoekje terwijl een groot deel van de bevolking keer op keer aangeeft dat grote prioriteit te geven? Ook het Rijk bezuinigt op zorg en alles bij elkaar wordt het wel knabbelen. Je zal er maar afhankelijk van zijn.
Met aansprekende voorstellen komen, neem ik mij voor. Die zijn er genoeg. Hospices die met een groot oog voor kwaliteit zorgvragers en hun familie begeleiden in de laatste fase van het leven. Zorgboerderijen die een nuttige functie vervullen als het gaat om dagbesteding van dak- en thuislozen en mensen met een psychische handicap. Wijken zonder drempels waar ook mensen met een handicap zo goed en normaal mogelijk hun leven zelfstandig kunnen leiden.
Helaas de motie over zwerfjongeren haalt het niet. Het zag er hoopvol uit. De VVD die met een vergelijkbare motie ook meer inzet vroeg voor zwerfjongeren trekt deze in en de coalitie stemt tegen onze motie. Maar een dag later gloort er weer hoop. De PvdA’ster Rina van Rooij bepleit in hun nieuwsbrief een aanpak voor zwerfjongeren. Ze heeft kennelijk spijt van haar tegenstem? Dit is de afdeling beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald of beter laat dan nooit. Toch krijg ik er ook een beetje de pest in, waarom moet dat zo? Maar goed, het resultaat telt en dat is een hogere prioriteit voor zwerfjongeren. We gaan ermee door.
Dan op naar cultuur. De bezuiniging is ook daar fors en de cultuureducatieactiviteiten zullen daaronder gaan leiden. Gemeenten zullen niet alles zomaar overnemen en de scholen krabben zich nog wel even achter de oren voor ze met eigen budget hier aan gaan werken. Uit ervaring in het stadsdeel Oost weet ik dat cultuureducatie een lange adem vraagt voordat het landt op de scholen. De Rode Loper op school is inmiddels een niet weg te denken activiteit geworden. Kinderen genieten hier enorm van en ook hun ouders pikken zo een cultureel graantje mee. En dan in Noord Holland, floeps, weg ermee, we doen het niet meer? Daar ga ik mee aan de slag.
In het stadsdeel Noord dragen de vele nieuwe culturele ondernemers bij aan een beter economisch klimaat. Het bruist daar en het is momenteel the place to be. Een prima economische motor en innovatieve investering dus. Ik verwacht dat andere partijen hier ook meer prioriteit voor cultuureducatie willen en ik hoop snel met mijn collega’s hierover contact te hebben. Kortom veel te doen.
Op woensdag de opening van de Jan Rebelstraat. De nieuwe locatie voor dak- en thuislozen van de Volksbond (zie voor de foto’s: www.volksbond.nl). Een schitterende dag en iedereen had er zin in. Eric vd Burg (houden zo dat PGB) sprak zijn waardering uit en ook Jesse Bos (stadsdeelwethouder) was enthousiast. In Amsterdam is de aanpak om de situatie voor dak en thuislozen te verbeteren een succes. De mogelijkheden om beschermd te wonen zijn toegenomen en de kennis van een goed aanbod ook. De visie van de Volksbond is gericht op versterken van eigen kracht van de cliënt. Dus zoveel mogelijk zelf koken, woonruimte schoonmaken, wassen en werken. Ook het locatiebeleid wordt mede door de bewoners bepaald. Dat is niet altijd even makkelijk. Niet alle bewoners zijn daartoe in staat en het vraagt ook van de medewerkers een andere vorm van begeleiding. Scholing en intervisie zijn daarbij belangrijk. Gelukkig zijn er veel actieve buurtbewoners bij de opening, met hapjes, positieve woorden en ideeën over de buurt en hoe de Volksbonders daarin een rol kunnen spelen. Ik ga huiswaarts met een prachtig groentenpakket geschonken door de tuinders uit de omgeving. Hier werken bewoners van de Jan Rebel. Zij werken, geheel in stijl, het liefst buiten.
Mijn eerste weekje Staten was echt prachtig. Een mooie start. Daar ga ik mijn draai wel vinden.