Een week na het presenteren van het coalitieakkoord was het maandag 18 april tijd voor de eerste ‘echte’ Statenvergadering. Een vergadering met niet eens een hele lange agenda vooral gericht op de bespreking van het coalitieakkoord en de installatie van het nieuwe college van gedeputeerden. De inbreng van GroenLinks vergeleek het coalitieakkoord met het kabinetsbeleid en was verder vooral inhoudelijk gericht. Er zijn dan ook veel vragen te stellen over het akkoord. De fractie van GroenLinks vindt het akkoord vaag en onduidelijk en vindt daarnaast dat de coalitie veel kansen laat liggen.
Het meest in het oog springt de keuze om geen nieuwe windmolens op land toe te laten. Hiermee wordt reeds ingezet beleid en de eerder vastgestelde windkansenkaart van oud-gedeputeerde Bart Heller (met zoekgebieden bijvoorbeeld in de kop ed.) in de prullenbak gegooid. Over dit onderwerp diende GroenLinks een motie in die verzocht om deze maatregel op te schorten en eerst onderzoek te doen naar initiatieven voor wind op land die hiermee geblokkeerd worden en de kapitaalvernietiging die met deze wijziging gepaard gaat. De motie haalde het (met een coalitiemeerderheid van 35 van de 55 zetels) niet, maar de fractie zal nu zelf een dergelijk onderzoek laten uitvoeren.
Op de vele vragen werd door de coalitie alleen op een aantal ingegaan waar ze zich aangesproken voelde, zoals op de windmolens en het openbaar vervoer. Dat betekent des te meer dat er voor de komende vier jaar een flinke grote opdracht ligt om de coalitie zeer kritisch te volgen en zelf met initiatieven te komen. Deze kans zal de fractie met beide handen aangrijpen.
De eerste bijdrage van mede-oppositiepartij PVV richtte zich alleen op zaken waarmee publicitair te scoren valt zoals de beroemde hoofddoekjes en de dienstauto’s voor gedeputeerden. Een natuurlijk klonk ook de term ‘cordon sanitaire’ in de coalitievorming. Volgens de PVV was een variant met bijvoorbeeld PVV en SP ook een mogelijkheid geweest. De inbreng van de andere oppositiepartijen richtte zich op de coalitievorming op zich (te veel gedeputeerden) en deels ook op de onderwerpen die GroenLinks aanhaalde, zoals de windmolens, het openbaar vervoer en de megastallen.
Lees hieronder de volledige bijdrage van fractievoorzitter Titia van Leeuwen tijdens het debat.