Het vandaag door VVD, PvdA, D66 en CDA gepresenteerde programma-akkoord is een vaag en weinig concreet stuk. De mooie woorden over natuurbehoud, duurzame energie en openbaar vervoer staan in schril contrast met het halfslachtig beleid en het gebrek aan concrete ambitie. GroenLinks maakt zich zorgen over de onduidelijke voornemens in het programma-akkoord. De punten die wel concreet worden gemaakt, schetsen bovendien een verontrustend beeld.

Duurzame energie op de lange baan

Het voornemen geen nieuwe windmolens op land te bouwen is kortzichtig. De coalitie mist hiermee een belangrijke kans om, reeds ingezet, duurzaam energiebeleid voor een windrijk Noord-Holland voort te zetten. Kansrijke initiatieven zoals objecten op bedrijventerreinen worden hierdoor onmogelijk gemaakt. Er wordt in het akkoord ‘niet getornd’ aan de afspraken met het rijk voor het realiseren van 430 megawatt duurzame energie. Maar de optie wind op land wordt uitgesloten en veel van de andere technieken waarmee wordt geschermd (osmose, getijde, biomassa) zijn ofwel nog niet ver genoeg ontwikkeld of leveren veel te weinig megawatt op. Kortom: de coalitie kiest ervoor om échte oplossingen voor het klimaat- en energieprobleem op de lange baan te schuiven.

Bereikbaarheid is meer dan wegen

De coalitie is voornemens te investeren om de bereikbaarheid van de provincie te vergroten, een voornemen dat GroenLinks steunt. Maar het akkoord geeft een zeer eenzijdige visie op bereikbaarheid: mobiliteit op de weg. Het college wil de hoofdroutes in het openbaar vervoer los aanbesteden waardoor de financiële koppeling tussen verschillende buslijnen vervalt. Hierdoor ontstaan sterke en zwakke aanbestedingsgebieden en komt de samenhang en kwaliteit van het openbaar vervoer ernstig in gevaar. GroenLinks krijgt de indruk dat de bezuiniging van 10 miljoen op het openbaar vervoer gewoon door gaat en vindt de verwachting van het college om pas eind 2012 een visie op OV te hebben erg mager.

Vrij baan voor intensieve veehouderij

De intensieve veehouderij krijgt alle kans zich verder te ontwikkelen. De coalitie verandert niets aan staand beleid en legt de verantwoordelijkheid bij de rijksoverheid. Hiermee gaat het programma voorbij aan bezwaren op het gebied van dierenwelzijn, lucht en landschapsvervuiling. Met de mogelijkheid tot ontheffing door Gedeputeerde Staten worden genoemde maximale oppervlakten een dode letter en staat de deur open voor percelen van meer dan 2 hectare. De PvdA en D66 nemen hiermee groots afstand van hun verkiezingsprogramma.

Het programma gaat voorbij aan de discussie over de kerntaken, waarin de provincie haar taken vooral richt op bereikbaarheid, natuur en milieu en ruimtelijke ordening. Het programma versnippert de aandacht over een veelheid van taken, ook die waar de provincie feitelijk weinig over te zeggen heeft. Het is onduidelijk over zaken als wonen, natuur & landschap en cultuur. Wat zijn de voornemens? Waar wordt financieel geschrapt? GroenLinks maakt zich zorgen over de versnippering van taken en vreest daarmee een onevenredige toename van de bestuurlijke drukte.

Met dit programma-akkoord maakt Noord-Holland een ruk naar rechts, worden kansen gemist en goed bestaand beleid afgebroken.