De Statenfractie van GroenLinks pleit er bij Gedeputeerde Staten voor het voorbeeld van de Canadese regering te volgen en in de provincie Noord-Holland niet langer medische isotopen te produceren in een kernreactor, maar dat te gaan doen in deeltjesversnellers. Dat is een actuele kwestie vanwege de plannen om de kernreactor in Petten te vervangen door een nieuwe kernreactor, nota bene met financiële steun van de provincie. Het maken van medische isotopen die worden gebruikt bij kankeronderzoek, met behulp van een deeltjesversneller is veel milieuvriendelijker want dat levert veel minder (gevaarlijk) kernafval op. Statenlid Klaas Breunissen herhaalt het GroenLinkse pleidooi hiervoor in schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten. De Statenvragen luidden aldus:

Schriftelijke vragen: alternatief voor Pallas-reactor Petten

In het Statendebat van 14 december 2009 stemden de meerderheid van Provinciale Staten in met het voorstel van Gedeputeerde Staten om als provincie 40 miljoen euro ter beschikking te stellen voor de vervanging van de huidige kernreactor in Petten door een nieuwe kernreactor. De Statenfractie van GroenLinks niet. Zij pleitte in dat debat (wederom) voor vervanging van de huidige kernreactor door deeltjesversnellers. Want de productie van medische isotopen door deeltjesversnellers leidt tot veel minder (gevaarlijk) kernafval dan door een kernreactor. Volgens gedeputeerde Bond van Economische Zaken zijn deeltjesversnellers echter geen adequaat alternatief en hij daagde GroenLinks uit haar alternatief te onderbouwen. De Statenfractie van GroenLinks stelt mede om die reden de volgende schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten.

Schriftelijke vragen

1. Hebben Gedeputeerde Staten kennis genomen van het rapport ‘Productie van medische radio-isotopen zonder onderzoeksreactoren’ van Henk van der Keur/ Stichting Laka van mei 2010 (http://www.laka.org/medische_isotopen.html) en van de uitzending van het radioprogramma Argos van 22 mei 2010 (http://weblogs.vpro.nl/argos/2010/05/) over de alternatieven voor een kernreactor in Petten?

2. De opsteller van het rapport van Laka betoogt dat het gebruik van deeltjesversnellers voor isotopenproductie ‘veel veiliger, zekerder en goedkoper’ is dan het gebruik van een kernreactor. ‘Veiliger, omdat het volume aan radioactief afval dat vrijkomt veel kleiner is en bovendien veel minder schadelijk is. Bovendien zijn er geen risico’s op het verspreiden van materiaal dat gebruikt kan worden voor het maken van kernwapens. Ook zijn er geen risico’s op transportongevallen, want een deeltjesversneller staat op het ziekenhuisterrein: dat maakt dat men altijd verzekerd is van de aanvoer van medische isotopen. Ze kunnen op elk gewenst moment worden gemaakt. Het is goedkoper dan een reactor. De bouwkosten van de Pallas worden thans geschat op € 500 miljoen. Eén deeltjesversneller kost maximaal € 4,3 miljoen. Met vier grote of enkele tientallen kleine deeltjesversnellers kan Nederland in haar binnenlandse behoefte aan medische isotopen voorzien.’

Wat is uw commentaar op deze conclusie van het Laka-rapport?

3. In het rapport en de radio-uitzending wordt gemeld dat Canada dit voorjaar haar eerdere besluit om een nieuwe kernreactor te bouwen heeft herroepen en zich nu volledig gaat richten op isotopenproductie met deeltjesversnellers. Canada is daardoor hoogstwaarschijnlijk al in 2014 zelfvoorzienend in de productie van medische isotopen.

Bent u met ons van mening dat dit besluit van de Canadese regering om milieuredenen navolging verdient?

4. Het is waarschijnlijk dat steeds meer landen zullen overgaan tot de productie van medische isotopen door deeltjesversnellers. Dat betekent geduchte concurrentie voor de producten van een eventuele nieuwe Pallas-reactor in Petten.

Kunt u uitleggen waarom de bouw van een nieuwe kernreactor in Petten met grote financiële steun van de provincie een verantwoorde investering is en geen geldverspilling?

5. In de Argos-uitzending beklemtoont gepensioneerd hoogleraar natuurkunde Cees Andriesse dat het een ‘heel zinnige discussie nu’ is om je af te vragen of je heel veel geld, inclusief overheidsgeld, gaat investeren in een kernreactor of veel minder geld in een reëel alternatief, namelijk deeltjesversnellers.

Bent u bereid een dergelijke zinnige discussie over de toekomstige productie van medische isotopen te gaan voeren?

Het lid van Provinciale Staten,

Klaas Breunissen (GroenLinks)