Vanaf 2012 kunt u heel Noord-Holland doorrijden op groen gas, zonder dat u met een lege tank komt te staan. Dan staat er in onze provincie een netwerk van vijftien groene gasstations tot uw beschikking.

De gemeente Heemskerk had onlangs de primeur van eerste gemeente met een groen gasstation voor het publiek in Noord-Holland. Onder aanwezigheid van vele belangstellenden openden gedeputeerde Bart Heller (duurzame energie) en wethouder Gineke van het Veer van Heemskerk het eerste groen gas tankstation van de provincie, tankstation Welp aan de Rijksstraatweg.

Duurzame energie
Gedeputeerde Bart Heller: “Ik ben erg trots op dit eerste groen gas vulpunt van de provincie. Dit draagt bij aan een duurzamer provincie. Vanwege klimaatverandering willen we minder CO2 uitstoten. Ook willen we om geopolitieke redenen minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. En ten slotte kampen we met luchtvervuiling, voornamelijk in de grotere steden. Rijden op groen gas, dat voornamelijk gemaakt wordt uit huishoudelijk afval en rioolwater, draagt bij aan een betere kwaliteit van de lucht. Groen gas is een uitontwikkelde duurzame energietechniek die klaar is om verder uit te rollen. En daarom stimuleren we als provincie het gebruik van groen gas.”
Wethouder Gineke van het Veer juicht het tankstation ook toe. De gemeente Heemskerk kan nu immers met haar wagenpark in de eigen gemeente groen gas tanken en geeft het goede voorbeeld.

Vraag en aanbod stimuleren
Om groen gas tot een echt succes te maken, is het nodig dat er voldoende vraag naar is en dat er tegelijkertijd ook voldoende groen gas aanwezig is om aan de vraag te kunnen voldoen. De provincie kiest er dan ook voor om vraag en aanbod te stimuleren. Zo geeft de provincie subsidie aan bedrijven die wagenparkscans willen uitvoeren, om te kijken of ze willen overstappen op groen gas. Ook tien tankstations in Noord-Holland krijgen van de provincie, Rijk en enkele gemeenten een bijdrage om levering van groengas mogelijk te maken. En aan de andere kant wordt de productie van groen gas in onze eigen provincie gestimuleerd. Zoals het omzetten van stortgas, dat gevormd bij gesloten stortplaatsen van huishoudelijk afval, naar aardgaskwaliteit. Binnenkort gaat dit op Schoteroog in Haarlem gebeuren. Groen gas wordt bijvoorbeeld ook al bij de rioolwaterzuivering in Beverwijk en Mijdrecht geproduceerd. Ook stimuleert de provincie nieuwe manieren om groen gas te maken. De Huisvuilcentrale (HVC) in Alkmaar, bijvoorbeeld, bouwt een vergister van groente-, fruit- en tuinafval. Ook werkt HVC samen met onderzoeksinstituut ECN aan een innovatieve manier om groen gas te maken met de Milena-vergister. De provincie Noord-Holland ondersteunt dit financieel.