Op 28 juni bespraken Provinciale Staten de Kaderbrief, waarin de grote lijnen voor de begroting 2011 worden geschetst. Als gevolg van flinke Rijkskortingen op het Provinciefonds en andere tegenvallers moet er voor 64 miljoen bezuinigd worden. Hoewel GroenLinks de noodzaak van bezuinigingen onderschrijft, heeft de Statenfractie wel grote zorgen over de gevolgen voor verschillende organisaties en voor beleid dat goed is voor mens en milieu. Om die reden stelt GroenLinks voor de pijn eerlijker te verdelen en een aantal bezuinigingen te repareren.

In het bijzonder heeft GroenLinks zorgen over bezuinigingen op sociaal terrein, natuur en landschap en openbaar vervoer. Fractievoorzitter Harmen Binnema zei daar in zijn bijdrage het volgende over:

Als eerste binnen het sociale domein: we zien dat de jeugd kwetsbaar is en dat met name het afbouwen van onze rol bij het PBOJ en de opvang van zwerfjongeren tot ongewenste gevolgen kan leiden. Omdat nog onduidelijk is of, en zo ja wanneer, de taken rondom jeugdzorg naar de centrumgemeenten worden overgedragen, lijkt ons een voortgezette provinciale bemoeienis gewenst. Over dat laatste gesproken, GroenLinks heeft de indruk dat bemoeizorg zijn vruchten afwerpt en zouden voortzetting hiervan in enige vorm verstandig vinden. Ten slotte sluiten we ons aan bij de opmerkingen die door het CDA zijn gemaakt over de belangenbehartiging van de SBO en de telefonische hulpverlening door Sensoor.

Ten tweede het openbaar vervoer. Het gaat hier om het vervallen van de eigen provinciale bijdrage en de bijdrage voor de buurtbussen. Wij beschouwen verkeer en vervoer net als Lodders als een kerntaak en daar valt voor ons openbaar vervoer nadrukkelijk onder. Ons doel als provincie is ook om bereikbaarheid via verschillende middelen te stimuleren. Wij vrezen een ernstige verschraling van het regulier vervoer als op de concessies bezuinigd wordt. Daarnaast zou het zonde zijn als de buurtbussen verdwijnen, die een goede aanvulling op het openbaar vervoer zijn en een sociale functie vervullen.

Gelukkig is natuur in onze provincie iets meer dan een stukje bos, ter grootte van een krant. Maar natuur en landschap staan ook onder druk van bezuinigingen en dat is ons derde pijnpunt. Als eerste noem ik het Landschap Noord-Holland waar een korting van 800.000 is voorgesteld. Het college geeft aan dat er vanuit het Rijk op den duur meer geld voor beheer beschikbaar is. Maar dat is pas op langere termijn, dus wij willen in de overgangsperiode aansprak doen op de frictiekosten om dit verschil te overbruggen. Zorgen hebben we eveneens over de korting op de Milieufederatie, die ook op het gebied van de kerntaak ruimtelijke ordening nuttig werk verricht en over het lagere budget voor IVN, met hun belangrijke educatiefunctie en ondersteuning van vrijwilligers.

Tot onze tevredenheid bleken ook de andere coalitiepartijen dit signaal heel nadrukkelijk aan Gedeputeerde Staten mee te geven. Het college gaf aan in de komende maanden actief te bekijken welke mogelijkheden hiervoor zijn. De definitieve besluitvorming volgt bij de begrotingsbehandeling in oktober en november.