Op 15 januari kwamen in Haarlem 3 GroenLinks wethouders, een raadslid, een beleidsmedewerker van Stichting Natuur en Milieu en statenlid Jan Kastje bij elkaar om van gedachten te wisselen over het provinciale grondbeleid.
De aanleiding was een nota van GS waarin de keuzes voor de komende tijd op een rij gezet worden. Jan Kastje wilde voor de commissiebehandeling zijn mening scherpen en met andere GroenLinksers nadenken over eventuele (aanvullende of aanscherpende) initiatieven van GroenLinks.
In de Nota "Naar een versterkt provinciaal grondbeleid, van wens naar werkelijkheid" staat dat het provinciale grondbeleid tot op heden bestaat uit taakgebonden, anticiperend en in één geval participerend (Schiphol Area Development Company NV, SADC) grondbeleid. GS kiest voor een ingroeimodel, met een geleidelijke versterking van het grondbeleid in drie stappen:
- Het accent op een actief aankoopbeleid voor de streekplansleutelprojecten, waarbij samenwerking met gemeenten voorop staat. Voor Nationaal Landschap Laag Holland is de oprichting van een projectgerichte grondbank voor dat gebied mogelijk. Het bestaande instrumentarium is uitgangspunt.
- Een verbreding van het grondbeleid naar ook andere projecten. Dit betekent ook een grondbank met een breder aankoopbeleid, waarbij sprake is van een sterkere provinciale regie door gebruikmaking van het nieuwe instrumentarium en van meer mogelijkheden tot verevening.
- De provincie vult de rol als opdrachtgever voor nieuwe bovenlokale ontwikkelingen in, door naast verwerving ook grondexploitatie niet uit te sluiten, door de oprichting van een provinciaal ontwikkelingsbedrijf en door een verzelfstandigd grondbeleid.
Er wordt op dit moment nader onderzoek gedaan naar: de financiële consequenties van de verschillende stappen (waaronder het oprichten van een of meer regionale grondbank(en); de dekking van de financiële consequenties; de benodigde structuur; de oprichting van een grondbank Laag Holland; de selectie van streekplansleutelprojecten en de toepassing van het rood-voor-groen concept op concrete streekplanprojecten.
Zaken die tijdens de bijeenkomst aan de orde kwamen waren o.a.:
- de verschillende vormen van grondbeleid (actief en passief) en de instrumenten die de provincie ter beschikking staan. Na het stellen van de centrale vragen voor de provincie "waarom wil je iets" en "waarom doen gemeenten het zelf niet" kan vervolgens de meest wenselijke vorm van grondbeleid gekozen worden;
- de plaats van een grondbedrijf binnen de provinciale (of gemeentelijke) organisatie;
- de mogelijkheden van Dienst Landelijk Gebied (DLG) en Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL), die te weinig ingezet worden;
- de kans op belangenverstrengeling bij deelname door een overheid aan een ontwikkelingsmaatschappij;
- de mogelijkheden voor verevening van kosten, welke mogelijkheden toenemen n.a.v. de nieuwe grondexploitatiewet;
- een grondbank Laag-Holland in het kader van het Nationaal Landschap Laag Holland.
Een inspirerende bijeenkomst, waar Jan voldoende ammunitie meekreeg voor zijn inbreng in de commissie op 24 januari.
Wilt u meer weten over dit onderwerp: Jan Kastje: kastje@xs4all.nl of Marieke Schep: groenlinks@noord-holland.nl of 023-514.44.49