Afgelopen augustus heeft Nuon een omgevingsvergunning aangevraagd bij het omgevingsloket Noordzeekanaalgebied van de Provincie Noord-Holland voor een op houtpellets gestookte warmtekrachtcentrale van 120MW. Zo hoopt Nuon voor de levering van warmte aan Amsterdam en Almere minder aardgas nodig te hebben. Inmiddels is Nuon al overgegaan tot het aanbesteden van het ontwerp en de bouw. Dit is opmerkelijk omdat het klimaatakkoord nog niet bekend is en in de provinciale Routeplanner Energietransitie aangeeft dat zolang veel vragen nog onbeantwoord zijn, grootschalige investeringen in biomassa niet aan de orde zijn. 

Wij begrijpen dan ook niet waarom NUON vorig jaar een vergunningsaanvraag heeft ingediend voor de bouw van biomassacentrale. Er zijn tal van andere mogelijkheden om de energieopwekking te verduurzamen die minder ingewikkeld zijn (zowel qua brandstof als locatie) en waar minder risico’s aan kleven, zoals investeren in wind- en zonne-energie.

Op 13 december 2018 heeft het college van B en W van de gemeente Diemense raad geadviseerd een conceptverklaring van geen bedenkingen af te geven voor deze biomassacentrale. Het college verklaart in de stukken geen voorstander te zijn van een biomassacentrale in Diemen en verwijst daarbij primair naar zorgen over de tijd dat de centrale gebruikt gaat worden, de afbouw van het gebruik van biomassa, de verslechtering van de luchtkwaliteit, en de slechte controleerbaarheid van de herkomst van het hout en daarmee het borgen van de duurzaamheid van de te verbranden biomassa.

Door verschillende milieuorganisaties en hoogleraren worden grote zorgen uitgesproken over het gebruik van biomassa als brandstof. GroenLinks Noord-Holland deelt deze zorgen: biomassa stoot op papier minder CO2 uit dan aardgas en kan in de transitie naar een volledig duurzame aardgasvrije gebouwde omgeving fungeren als brandstof die duurzamer is dan andere brandstoffen. Maar in de praktijk kan biomassa alsnog voor de nodige schadelijke uitstoot zorgen en zijn de randvoorwaarden vooralsnog niet op orde.

Naast het nadrukkelijk uitspreken van weerstand en het benoemen van zorgen geeft de gemeente Diemen aan wat haar formele beïnvloedingsruimte is ten aanzien van de Verklaring van Geen Bedenkingen (VVGB). Diemen geeft aan weinig afwegingsruimte te hebben en stelt daarom voor een convenant te sluiten tussen Diemen en de provincie Noord-Holland, NUON, Almere en Amsterdam. Op vragen van de Partij voor de Dieren geeft gedeputeerde van der Hoek aan dat hij positief staat tegenover zo’n convenant. De Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck heeft de Amsterdamse raad toegezegd ook aan tafel te komen bij convenantonderhandelingen en zich persoonlijk voor in te zullen spannen voor zo’n convenant. Daarbij heeft het Amsterdamse college het beter borgen van de duurzaamheid van de houtpellets als een primaire inzet geduid.

GroenLinks blijft de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.