Recent was in de Volkskrant te lezen dat directies van woningcorporaties financieel worden gestimuleerd goedkope huurhuizen te slopen. Deze ‘sloopbonus’ zou zelfs zijn opgenomen in de beloningsregels van de brancheorganisatie Aedes. Harmen Binnema wil van GS weten wat zij van deze regeling vinden en hoe dit is te rijmen met het provinciale beleid om voor voldoende betaalbare woningen te zorgen.
In De Volkskrant van 19 augustus viel te lezen dat directies van woningcorporaties financieel worden gestimuleerd goedkope huurhuizen te slopen. Deze ‘sloopbonus’ zou zelfs zijn opgenomen in de beloningsregels van de brancheorganisatie Aedes.
“Uit onderzoek van de Volkskrant onder de grootste vijftig corporaties blijkt dat de inkomensstijging van directeuren nauw samenhangt met de mate waarin werd gesloopt en verbouwd. De gemiddelde salariskosten van een directeur stegen in 2004 met 6 procent, terwijl bij de grootste tien slopers van goedkope huurwoningen de kosten van de salarissen met 8,5 procent stegen. De gemiddelde salariskosten bedragen ruim 170 duizend euro.”
De fractie van GroenLinks heeft met verbazing kennisgenomen van deze regeling en dan laten we de opmerkelijke hoogte van het (basis)salaris nog buiten beschouwing.
Op 23 juli jl. berichtte de Volkskrant reeds dat tussen 2002 en 2004 het aantal betaalbare huurwoningen fors is afgenomen. Onderzoek onder de 51 grootste corporaties liet zien dat met deze voorraad met gemiddeld 8.3% is gedaald. Een aanzienlijk aantal van deze corporaties (13) is gevestigd in Noord-Holland; op één corporatie na zien we ook hier een aanzienlijke daling.
In het collegeprogramma is afgesproken dat de provincie een actieve rol zal spelen op het gebied van de volkshuisvesting “om bij te dragen aan de beschikbaarheid van voldoende betaalbare huur- en koopwoningen”. Deze rol heeft nadere invulling gekregen in zowel het Streekplan Noord-Holland Zuid als het Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord.
Streekplan Noord-Holland Zuid:
“Bij de bouw van nieuwe woningen moet ervoor worden gezorgd dat het bouwproject waar nodig bijdraagt aan de beschikbaarheid van voldoende betaalbare huur- en koopwoningen.”
Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord:
“De te handhaven respectievelijk te ontwikkelen kernvoorraad (sociale woningbouw) in de regio”
Naar aanleiding hiervan stelt ondergetekende de volgende vragen aan Gedeputeerde Staten:
- Bent u met ons van mening dat een ‘sloopbonus’ een verkeerde stimulans geeft aan woningcorporaties?
- Hoewel u geen zeggenschap heeft over beloningsstructuren bij de corporaties, zou u wel bereid zijn dit signaal aan hen af te geven?
- In het onderzoek van de Volkskrant wordt alleen gerapporteerd over de grotere corporaties. Kunt u ons voor alle Noord-Hollandse corporaties een overzicht verschaffen van de afname van de kernvoorraad en de beloningen voor de directies?
- Is bij de kleine en middelgrote corporaties in Noord-Holland een vergelijkbare trend gaande?
- Bent u met van ons mening dat de afname van betaalbare huurwoningen een zorgelijke ontwikkeling is, in de wetenschap dat dit in elk geval geldt voor 12 van de 13 grote corporaties in Noord-Holland?
- Zo nee, kunt u aangeven welke motivering u heeft om een afname van de kernvoorraad aanvaardbaar te achten?
- In het collegeprogramma en in de beide vigerende streekplannen zijn afspraken gemaakt over het handhaven van een voldoende voorraad betaalbare woningen. Kunt u aangeven hoe u vanuit uw provinciale verantwoordelijkheid concreet invulling hebt gegeven aan deze afspraken?
Het lid van Provinciale Staten,
H.A. Binnema