Soms is het als GroenLinks-Statenlid makkelijk om tot een standpunt te komen. Wij zijn voor het behoud van het open landschap en de natuur én wij willen het openbaar vervoer aantrekkelijk maken. Maar wat doe je als deze belangen botsen? In twee dossiers waar we over spraken en een besluit over moesten nemen, kwam de mening van de GroenLinks-fractie tegengesteld uit.

In het ene dossier, de Duinpolderweg, bespraken wij onlangs de start van de Milieu Effect Rapportage (MER), een belangrijke stap richting het kiezen van het voorkeurstracé voor een verbinding tussen de N208 en de A4 bij Bennebroek en Vogelenzang*.



Er worden zeven varianten onderzocht op de impact op het milieu, de economische effecten en de verbindingswaarde binnen het zoekgebied uit Nota Reikwijdte en Detailniveau uit 2013 (ten noorden van Hillegom en ten zuiden van Bennebroek). Met andere woorden: het onderzoek richt zich op een weg van de N208 naar de A4 tussen Bennebroek en Hillegom om aan te sluiten op de Nieuwe Bennebroekerweg bij Zwaanshoek. Hier zijn wij tegen. Een doorgaande weg ten noorden van Hillegom heeft een aantrekkende werking voor verkeer door Vogelenzang en Bennebroek naar de A4. En zo’n doorgaande weg lost het sluipverkeer in de dorpen aan de ringvaart niet op. Het gaat voorbij aan echte oplossingen, verergert problemen en tast het landschap onherstelbaar aan.



Daar komt bij dat we al jaren wachten op plannen voor een Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) verbinding van de Haarlemmermeer naar de Bollenstreek. Daarom is de GroenLinks-fractie tegen het voortzetten van het onderzoek naar de Duinpolderweg.



In het andere dossier, Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) in ’t Gooi, bespraken wij het Provinciale inpassingplan voor een vrij liggende busbaan langs het spoor van station Hilversum naar de A27. Met deze busbaan wordt het openbaar vervoer in het Gooi sneller, comfortabeler en betrouwbaarder. En doordat de bus sneller op bestemming is, kunnen meer mensen voor dezelfde overheidsbijdrage met het openbaar vervoer! Een makkelijke beslissing was het niet. De geplande busbaan gaat dwars door het natuurgebied de Anna’s Hoeve in Hilversum.



De Anna’s Hoeve is ons lief, daarom heb ik al in de vorige periode als voorwaarde voor onze steun gesteld dat de bestaande Weg-over-de-Anna’s-Hoeve wordt gebundeld met de busbaan en het spoor. Zo wordt de versnippering van de Anna’s Hoeve opgeheven en met de ecoduct wordt ook het spoor overbrugd. Met dit inpassingsplan komt Gedeputeerde Staten tegemoet aan mijn wensen en wordt overige natuurschade opgevangen door compensatie bij Crailo. Vanwege het belang van de busbaan voor het openbaar vervoer en de compensatie van natuurschade hebben wij ingestemd met het voorstel.



Verder heeft GroenLinks opgeroepen zo snel mogelijk te starten met een busbaan langs de A27 tussen Almere en Utrecht. Dit is een zaak van het Rijk, maar de Provincie kan samen met de regio blijvend vragen om aandacht voor dit project. Deze busbaan is nodig als goed alternatief voor de auto op het Gooi. Én samen met Marieke van Duijn van de PvdA heb ik de Gedeputeerde gevraagd de fietstunnel bij de Van Linschotenlaan in Hilversum niet te vergeten.