Hemelvaartsdag 06:30 uur. De wekker gaat want om 08:00 uur worden de coalitieonderhandelingen voortgezet, dus ik sta deze Hemelvaartsdag vroeg op terwijl de rest van het huis vandaag lekker blijft liggen.

De Noord-Zuidlijn blijkt vandaag niet elke 6 minuten, maar slechts om het halfuur te gaan… Gauw fiets ik terug naar huis waar Zita, met wie ik samen de onderhandelingen voer namens GroenLinks, me ophaalt, zodat we toch net op tijd in Westzaan arriveren.

We hebben nog een aantal hobbels te nemen en ik begin echt uit te zien naar een akkoord. De sfeer aan tafel is inmiddels weer goed te noemen. Eerder hebben we wel wat moeilijke momenten gehad, maar gelukkig zijn we allemaal nog overtuigd dat we er met elkaar goed uit kunnen komen. En het einde lijkt in zicht te komen.

Het is, zoals in elke onderhandelingssituatie, geven en nemen. En af en toe is dat dus ook best even slikken. Het liefst vinden we natuurlijk zoveel mogelijk de gemene deler, en dat gaat op bepaalde onderwerpen voorspoedig, maar soms moet je toch ook iets toegeven. Dat moet je daarna dan wel aan je eigen fractie kunnen verkopen. En uiteraard zit ook de achterban steeds in het achterhoofd; want we zitten daar natuurlijk voor hen. Voor iedereen die op GroenLinks gestemd heeft, moeten Zita en ik zorgen dat het groener, socialer en eerlijker is, dan dat het zou zijn als wij in de oppositie zouden zitten. Soms gaat dat soepeltjes, soms ligt het lastig.

Ik ben in elk geval blij met de bereidheid van alle partijen om met ons mee te denken over meer ‘nieuwe politiek’. Dat hebben we in de onderhandelingsfase proberen te doen door alle oppositiepartijen uit te nodigen ons van input te voorzien en daar vervolgens ook serieus naar te kijken.

Vroeg op de morgen was alles nog grijs, maar nu kijk ik vanaf mijn plaats aan tafel, langs de mensen aan de overzijde van de tafel, het weiland in. Het loopt tegen 12:00 uur en we ronden vandaag het laatste agendapunt al voor de lunch af. De zon begint inmiddels al wat kleur te geven aan de dag. Vanmiddag ga ik lekker in de zon zitten, beetje opladen voor morgen, want dan staat weer een volle dag onderhandelen op de agenda.