"De reorganisatie is wellicht het moeilijkste onderwerp van dit moment. Het gaat niet om anonieme burgers ergens ver weg in Noord-Holland, maar om de medewerkers van de provincie zelf, om 'onze eigen' mensen. Dat maakt de aandrang groot om hen 'naar de mond' te praten. Wij zien daar bewust van af, omdat wij denken dat iedereen op dit moment het meeste gebaat zijn bij duidelijkheid en eerlijkheid."

Met die woorden maakte fractievoorzitter Bart Heller 12 december in de Staten duidelijk dat GroenLinks geen gehoor gaf aan de wens om de reorganisatie stop te zetten of deels over te doen. Wel toonde Heller begrip voor de emoties onder het personeel en had hij enkele kritische vragen en opmerkingen aan GS.

De volgende dagen werd duidelijk dat de onafhankelijke Toetsingscommissie GS ondersteunt en dat de vakbonden afzien van een eerder aangekondigd kort geding. Bovendien besloten bonden en GS tot een aanpassing van de procedure, waardoor definitieve besluiten over plaatsingen worden uitgesteld en medewerkers meer kans hebben om (alsnog) geplaatst te worden.

Onrust

Recent was onrust ontstaan onder de provinciemedewerkers. Van de circa 1.200 medewerkers zijn er 266 voorlopig boventallig verklaard. Daar tegenover staan zo'n 230 vacatures, wat voor veel onbegrip zorgt. Tientallen medewerkers waren daarom aanwezig bij de vergadering van PS om hun ongenoegen te uiten.

Namens GroenLinks zette Bart Heller uiteen dat GroenLinks de reorganisatie ziet als kwaliteitsslag en niet als bezuiniging. De provinciale organisatie moet uitvoeringsgerichter worden en aangepast worden aan de eisen die tegenwoordig aan overheden worden gesteld. Juist omdat het niet om een formatiereductie gaat, kan het dat er naast boventalligen ook vacatures zijn. Wel had GroenLinks uit reacties van medewerkers de indruk gekregen dat de communicatie vanuit GS tekort schiet.

Toetsingscommissie

Nog dezelfde avond werd het rapport van de zogenoemde Toetsingscommissie bekend, een onafhankelijke commissie met vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemerszijde. De Toetsingscommissie concludeerde dat het proces is uitgevoerd zoals dat in het Sociaal Plan tussen GS en vakbonden was afgesproken. Daar waar van het Sociaal Plan was afgeweken door GS, was dat gebeurd ten voordele van de medewerkers.

De volgende dag was er een vergadering van de commissie FBO. Al snel bleek dat het rapport van de Toetsingscommissie onderhandelingsruimte bood aan GS en bonden. Daarop werd de bespreking in de commissie opgeschort om GS en bonden de kans te geven opnieuw te gaan onderhandelen. Dit leverde de volgende dag een akkoord op over uitstel van de definitieve plaatsingsprocedure, zodat medewerkers meer kans hebben om geplaatst te worden. Dat was exact het advies van de Toetsingscommissie.

Overigens meldde de onderhandelaar van de vakbonden tijdens de commissievergadering dat de bonden waarschijnlijk zouden afzien van het eerder aangekondigde kort geding. Dit omdat juristen inschatten dat een kort geding weinig kans van slagen zou hebben.

Aantal boventalligen wellicht nog gehalveerd

Het was een brief van GS waarin de medewerkers de voorlopige uitkomst van het plaatsingsproces werd medegedeeld, die voor de meeste onrust zorgde. Dit omdat de (standaard) motivering in de brief om mensen voorlopig boventallig te verklaren, tekort zou schieten. Het wrange hiervan is dat GS middels deze brief juist iets extra's wilden doen voor het personeel. Op grond van het Sociaal Plan was deze brief, net als de daaraan voorafgaande mondelinge informatieronde, niet nodig: men zou oorspronkelijk pas bij de definitieve plaatsingsbesluiten persoonlijk geïnformeerd worden en een nadere motivatie ontvangen.

De actuele situatie is dat er 266 medewerkers voorlopig boventallig zijn verklaard. Daarvan gaan er zo'n 80 vervroegd met pensioen (een voorziening uit het Sociaal Plan). GS hebben gezegd dat zij het dan nog resterende aantal boventalligen van 186 zullen terugbrengen tot zo'n 160, waarbij zelfs getracht wordt om uiteindelijk op 140 uit te komen. Eerder hadden GS dit aanbod al gedaan in een compromisvoorstel aan de vakbonden. Hoewel dat compromis is afwezen, zullen GS hun aanbod toch uitvoeren.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie