Op maandag 9 juli zijn Provinciale Staten van Noord-Holland in meerderheid akkoord gegaan met het bevriezen van alle nieuwe aanvragen voor de aanleg van windmolens. In de vorige Staten was daarentegen door GroenLinks Gedeputeerde Bart Heller een windkansenkaart vastgesteld als basis voor de ontwikkeling van wind op land. Lokale initiatieven zouden in samenspraak en samenwerking met bewoners tot stand komen en goed worden ingepast in landschap en natuur. Bovendien ligt er een behoorlijke opgave vanuit het rijk aan doelstellingen voor wind op land. Met deze opstelling geeft de huidige coalitie van VVD, PvdA, CDA en D66 alle regie uit handen door nee te zeggen tegen de meest efficiente en effectieve vorm van duurzame energie.
Titia van Leeuwen, fractievoorzitter GroenLinks : ‘Windmolenprojecten onder de 5 MW vallen onder gemeentelijk beleid. Als de provincie geen eigen beleid voert en dus ook niet in overleg met initiatiefnemers en gemeenten gaat, kunnen er overal losse molens verschijnen. Precies wat we niet moeten willen.’
Dit non-beleid gaat ten koste van bewoners, landschap en de duurzame energieproductie van Noord-Holland. Liesbeth van Tongeren, Tweede-Kamerlid GroenLinks. ‘Ook in Den Haag zie je, nu voor de verkiezingen, de PvdA plotseling een VVD voorstel steunen om wind op landplannen overal minstens 6 maanden stil te leggen.’
Inzet GroenLinks
GroenLinks snapt de weerstand van bewoners tegen wind op land en snapt de herkomst daarvan. Windmolens werden vaak zonder overleg met omwonenden en zonder zorgvuldige inpassing in het landschap zomaar uit de grond getrokken. Daarom is GroenLinks voor een goed herstructureringsbeleid. De enige gangbare weg voor bewoners, natuur en landschap van Noord-Holland is zorgvuldig betrekken van omwonenden bij de planvorming. een heldere regie op herstructurering, met samenspraak met bewoners, met participatie van bewoners, met energielevering aan bewoners, met landschappelijke inpassing en zorg voor natuur. De provincie moet ruimte geven aan lokale initiatieven en lokale energieopwekking.
Daarnaast moet de provincie haar deel van de nationale doelstellingen voor duurzame energie realiseren en dat kan alleen met ook een groot aandeel wind op land. Voor 2020 betekent dat ongeveer een derde deel van de dan te realiseren 14 % duurzame energie van wind op land moet komen. Alleen dan maken we stappen in de richting van minder afhankelijkheid van fossiele energie. En alleen dan doen we recht aan de belangen van de inwoners, natuur en landschap in Noord-Holland.