GroenLinks concludeert dat de provincie Noord-Holland niet voldoende is toegerust om alle plannen die er zijn tot uitvoering te brengen. In een vlammend betoog merkte onze financieel woordvoerder Zita Pels op dat het ons aan geld niet ontbreekt, maar dat er met name voor de programma`s groen en cultuur geld op de plank blijft liggen. Het realiseren van een aaneengesloten natuurnetwerk blijft bijvoorbeeld ver achter bij de politieke ambities. En bij cultuur is slechts 55 procent van de begrote middelen uitgegeven. Dit komt door subsidies die bij cultuurorganisaties terecht hadden moeten komen, maar hun weg daar naar toe niet hebben gevonden. Lees hieronder de spreektekst van onze financieel woordvoerder Zita Pels.

Voorzitter,

Vandaag bespreken we de jaarrekening 2017. GroenLinks betreurt het zeer dat de jaarstukken en het rapport pas kort voor deze Provinciale Staten (PS) vergadering beschikbaar zijn gesteld. Wij vinden het erg jammer dat de Rekeningencommissie, de daadwerkelijke opdrachtgever, niet meer is betrokken in het proces. Volgens de gedeputeerde is dit wel voldoende gebeurd door de voorzitter van de rekeningencommissie vertrouwelijk te informeren over de redenen voor de vertraging. Zij stelde dat de voorzitter dit had kunnen delen met de rekeningencommissie gezien de regels in het regelement rondom geheimhouding voor PS. Wij missen hierin wat extra uitleg van de gedeputeerde. In het regelement wordt namelijk enkel gesproken over geheime stukken. Er is echter geen sprake geweest van een geheim stuk, maar van een geheim gesprek. Hoe ziet Gedeputeerde Staten (GS) dit? En hoe ziet de voorzitter van de rekeningencommissie dit?

Als een van de redenen voor de vertraging wordt, inmiddels wel tot hoofdpijndossier te dopen, de kernreactor Pallas genoemd. Wij hebben daar een lening uitstaan, waarvan de accountant van de stichting Pallas zelf het idee achter Pallas heeft afgewaardeerd. Onder andere hierdoor heeft onze accountant aangegeven dat er twijfels zijn bij de inbaarheid van de lening en is er een voorziening getroffen. GroenLinks vraagt zich af of het niet noodzakelijk is om ook al een reservering te maken voor het lening-deel wat is uitgekeerd in 2018 bij de kaderbrief aangezien er tot op heden nog geen aanwijzingen zijn dat Pallas daadwerkelijk private financiering gaat vinden. Hoe gaat GS dit in de begroting 2019 verwerken? De accountant gaf ons daarnaast mee dat we er voor moeten zorgen dat we ons niet laten verassen door tegenvallers van een verbonden partij zoals deze. Wat gaat GS hier aan doen?

Dan terug naar het geheel. In de commissievergadering gaf de gedeputeerde aan dat er weinig te doen is aan het grote verschil tussen de initiële begroting en de jaarrekening. De grote verschillen die er zijn in Noord-Holland tussen wat we denken te gaan doen en wat we werkelijk hebben gedaan, zijn volgens de gedeputeerde onvermijdelijk. Dat is jammer, want daarmee verliest de begroting veel van haar politieke waarde. Op zoek naar een antwoord besloot ik te doen waar cijfers zich het beste voor lenen: vergelijken. Zo heb ik dit weekend een soort “Ranking the Stars” toegepast op alle 12 de provincies. Ik heb van de provincies de begrotingen en jaarrekeningen doorgenomen, op zoek naar de verschillen. Hieruit is een ranking naar voren gekomen waar helaas, de provincie Noord-Holland belabberd uitkomt. In de ranking heb ik gekeken naar:

  • De afwijkende programma’s met een afwijking groter dan 20 procent ten opzichte van het totaal aan programma’s. Helaas eindigt de provincie NH op plek 11 van 12
  • De afwijkende programma’s met een afwijking groter dan 50 procent ten opzichte van het totaal aan programma’s. Helaas eindigt de provincie NH op plek 9 van 12
  • De datum waarop de jaarrekening is vastgesteld. Een blijk van het “in control” zijn van een provincie omdat we tijdig de stukken aan kunnen leveren. Helaas, de 11e plek. We moeten alleen Utrecht achter ons dulden en met de Uithoflijn is dat niet zo vreemd. Vorig jaar waren ze helaas eerder.
  • Onze hoogste notering is plek 7 van de 12 bij de gemiddelde realisatie in percentage. Dit is het percentage van het bedrag wat totaal per programma is uitgegeven ten opzichte van de initiële begroting

Wat blijkt? Als je geld hebt, kijk je wat minder op de centen. Absolute koploper in realisatie en de beperking van afwijkingen is namelijk Zeeland. Direct daar achteraan volgen Gelderland en Zuid-Holland. Gezien de ranking kunnen we vaststellen dat de provincie Noord-Holland ten opzichte van andere provincies niet in control is en onderaan bungelt als het gaat om het beperken van de hoeveelheid en de grootte van de afwijkingen en het tijdig aanleveren van de jaarstukken aan PS. Wij horen graag van GS wat zij hier aan gaan doen. Mogelijk kunnen we bij Zuid-Holland in de leer, aangezien zij in de ranking gemiddeld genomen op plek 3 eindigen.

Op belangrijke dossiers is er sprake van onderbesteding. De accountant uit in het rapport haar zorgen hierover. Volgens de gedeputeerde is ook hier maar in beperkte mate iets aan te doen. Wij hebben begin april door middel van schriftelijke vragen gevraagd aan de provincie een benchmark te doen met andere provincies. We wachten helaas nog op de antwoorden, volgens GS zijn deze nog steeds in bewerking. Mogelijk kan GS alvast een tipje van de sluier oplichten: hoe doet de provincie het ten opzichte van andere provincies? Over twee programma’s maakt GroenLinks zich het meeste zorgen: cultuur en groen. Bij cultuur is slechts 55 procent van de begrote middelen uitgegeven. Dit komt door subsidies die bij cultuurorganisaties terecht hadden moeten komen, maar hun weg daar naar toe niet hebben gevonden. Bij het programma Groen is het daarnaast ook zichtbaar in de vele doelen die niet zijn behaald. Er zijn te weinig NNN (Natuur Netwerk Nederland) hectares gerealiseerd, te weinig middelen ingezet binnen Groen Kapitaal en te weinig boeren hebben gebruik gemaakt van de regeling voor agrarisch natuurbeheer. Wij horen graag van de gedeputeerde cultuur en de gedeputeerde natuur hoe zij het komend jaar gaan zorgen voor een verbetering in de uitvoering van hun programma’s.