Provinciale Staten hebben in hun vergadering van 16 november besloten het geld dat zij tijdelijk over hebben, onder te brengen bij het rijk. Schatkistbankieren heet dat in jargon. Dat betekent dat iedere dag de tijdelijk overtollige financiële middelen van de provincie overgeboekt worden naar het Ministerie van Financiën, die daarvoor een bepaalde rente geeft. Die rente is gemiddeld wat lager dan op de markt mogelijk te behalen is, maar de zekerheid is des te groter. De provincie kan het geld niet kwijt raken, want het rijk gaat (vrijwel zeker) nooit failliet. Dat betekent dus ook dat de provincie niet langer zelf bij allerlei banken hoeft te zoeken naar een renderende bestemming voor haar tijdelijk overtollige geld.
Het unaniem genomen Statenbesluit vloeit voort uit de kredietcrisis, het Landsbanki-drama (de provincie heeft nog steeds de bij die bank in deposto's ondergebrachte 78 miljoen euro niet terug) en het onderzoek van de provinciale onderzoekscommissie naar dit alles, dat heeft geleid tot het aftreden van onder meer de gedeputeerde Financiën. 'Een shockthearpie was nodig om tot een goed besluit te komen', aldus GroenLinks woordvoerder Klaas Breunissen in het PS-debat. 'GroenLinks stemt van harte in met de keus om te gaan schatkistbankieren. We willen geen risico lopen met het geld van de belastingbetaler.'
GroenLinks vroeg in datzelfde debat wederom aandacht voor een duurzaam en maatschappelijke verantwoord financieel beleid van de provincie. Twee jaar geleden hebben Provinciale Staten immers al een GroenLinks-motie aangenomen om het tijdig overtolige geld onder te brengen bij fiannciële instellingen die in hun beleggingsbeleid rekening houden met duurzaamheidscirteria als milieu, sociaal beleid, arbeidsomstandigheden en dierenwelzijn. Hoe zet het Ministerie van Financiën zijn tijdelijk overtollige geld eigenlijk uit? En moet de provincie niet van huisbankier Fortis veranderen? Fortis scoort immers slecht op duurzaamheid (zie www.eerlijkebankwijzer.nl). De gedeputeerde Financiën zegde toe de antwoorden op deze vragen schriftelijk aan PS toe te sturen. Wordt vervolgd dus.