Intensivering van de veehouderij in kippenfabrieken en varkensstallen is strijdig met het provinciale beleid dat zich richt op verduurzaming van de landbouw en omschakeling naar biologische landbouw. Aldus GroenLinks statenlid Klaas Breunissen tijdens een vergadering van de statencommissie WAMEN over de vraag of de provincie een eigen Beleidskader Dierenwelzijn moet gaan opstellen.

Voor dat laatste plan was helaas geen statenmeerderheid te vinden, maar de commissie besloot wel om Gedeputeerde Staten te vragen het dierenwelzijnsbeleid van het rijk in een notitie uit te werken en van provinciale accenten te voorzien. Die notitie zal begin volgend jaar klaar zijn.

Kinderen
We vinden het belangrijk dat kinderen weten dat melk niet uit een fabriek komt, maar uit een koe. Daarom hebben we kinderboerderijen en schooltuinen, willen we koeien in de wei, en zijn we voorstander van zichtbare voedselproductie in de directe omgeving van de grote steden. Zodat we niet vervreemden van hoe ons eten groeit en zodat we respectvol omgaan met de natuur die dat allemaal voortbrengt.
GroenLinks is dan ook voorstander van omschakelijking naar biologische veelteelt waarin dieren de ruimte krijgen, naar buiten kunnen en hun soorteigen gedrag kunnen uiten. Plannen om de vleesproductie te intensiveren, in megastallen voor varkens of voor kippen, staan daar haaks op. Dat is niet duurzaam, niet diervriendelijk en leidt tot grotere vervreemding van de consument van het voedsel dat hij eet.
Megaveebedrijven zijn ook in strijd met het provinciale beleid dat juist extensivering van de veehouderij voorstaat en nieuwvestiging van intensieve veehouderijen uitsluit.

Vleesmachines
Breunissen ging tijdens de vergadering in op de plannen voor de vestiging van een ‘kipfabriek’ in de Wieringermeer. Daar moeten volgens de initiatiefnemer per jaar 1,5 tot 2 miljoen vleeskuikens in 36 dagen opgroeien tot een product voor de markt. ‘In 36 dagen worden ze daar opgekweekt tot kleine kipfiletjes voor de supermarkt. Die vleeskuikens zijn zo gefokt dat ze zo zwaar kunnen worden dat ze vanwege overgewicht door hun poten zakken. Maar zo ver komt het niet met hen, want voor die tijd belanden ze al in de slacht. In zo’n bedrijf zijn dieren vleesmachines geworden. Dan komt kippenvlees uit de fabriek, niet van een kip!’
Ook ging Breunissen in op de plannen van de provincie om twee proeven te gaan doen met viskwekerijen. GroenLinks heeft als deelnemer aan de coalitie daarvoor getekend onder de uitdrukkelijke voorwaarde van dierenwelzijn. Op dit moment echter zijn er nog geen ethisch verantwoorde methodes om vissen te doden, ook is er nog onvoldoende kennis over de effecten van de waterkwaliteit op het welzijn van de gekweekte vissen. Alle reden dus om eerst die dierenwelzijnszaken op orde te hebben voordat de provincie zich in allerlei viskweekprojecten begeeft.