De brandveiligheid van de opslag van gevaarlijke stoffen in Nederland is niet op orde. Zo blijkt uit een rapport van de VROM-Inspectie. Reden voor minister Cramer van milieu om de verantwoordelijke provincies en gemeenten een ultimatum te stellen. De Statenfractie van GroenLinks is zeer bezorgd en vraagt zich af hoe de situatie in Noord-Holland is. Immers, als de brandveiligheid van opslaglocaties van gevaarlijke stoffen niet goed is geregeld, is er een direct veiligheidsrisico voor het aanwezige personeel en voor de omwonenden. Statenlid Klaas Breunissen heeft het college van Gedeputeerde Staten middels schriftelijke vragen om opheldering gevraagd én aangedrongen op het op orde brengen van de (eventuele niet adequate) brandveiligheid. Hieronder volgt de tekst van de schriftelijke vragen.
Schriftelijke vragen
Opslag gevaarlijke stoffen op orde in Noord-Holland?
Inleiding
De brandveiligheid van de opslag van gevaarlijke stoffen in Nederland is niet op orde. Dat blijkt uit het rapport ‘Geen garantie op brandveiligheid’ van de VROM-Inspectie (mei 2009). Voor minister Cramer van milieu is dit aanleiding, zo meldt zij in een persbericht van 11 november 2009, om provincies en gemeenten een ultimatum te stellen: u moet die brandveiligheid vóór de zomer van 2010 op orde brengen, anders maak ik gebruik van mijn wettelijke bevoegdheden en ga ik de noodzakelijke maatregelen afdwingen.
GroenLinks is zeer bezorgd over de door de VROM-Inspectie gesignaleerde problematiek. Immers, de niet adequate regeling van de brandveiligheid van de opslag van gevaarlijke stoffen is zowel een direct risico voor de arbeidsveiligheid van het aanwezige personeel als voor de omwonenden van de opslaglocaties voor gevaarlijke stoffen. Het gaat hierbij om opslagen voor bestrijdingsmiddelen, verven en lakken, afvalstoffen, opslagen bij de chemische industrie en transport- distributiebedrijven.
De Statenfractie van GroenLinks wil middels het stellen van onderstaande schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten te weten komen of de brandveiligheid van dergelijke opslaglocaties in Noord-Holland goed geregeld is, en zo niet er bij GS op aandringen die in orde te brengen.
Schriftelijke vragen
1. Kent u het rapport ‘Geen garantie op brandveiligheid’ van de VROM-Inspectie? Sinds wanneer bent u op de hoogte van de inhoud van dit rapport of een concept daarvan?
2. Hoeveel opslaglocaties voor gevaarlijke stoffen zijn er in Noord-Holland?
3. Kunt u nadere informatie geven over deze opslaglocaties: aard van de opgeslagen stoffen, ligging (nabijheid van omwonenden), aantal personeelsleden, e.d.
4. De VROM-Inspectie heeft een representatieve steekproef van 58 uit een totaal van 569 opslaglocaties in Nederland onderzocht. Uit het onderzoeksrapport ‘Geen garantie op brandveiligheid’ van de VROM-Inspectie (mei 2009) blijkt dat bij 43 van de 58 onderzochte locaties de milieuvergunning niet in orde is. De VROM-Inspectie heeft het bevoegd gezag gevraagd de milieuvergunning aan te passen (p.16). Zijn er in Noord-Holland gelegen locaties onder die 43 locaties zonder adequate milieuvergunning? Zo ja welke? Heeft Noord-Holland van de VROM-Inspectie een aanmaning gekregen?
5. Uit het rapport van de VROM-Inspectie blijkt dat bij 14 van de 58 onderzochte opslaglocaties sprake is van onveilige situaties (p.21)? Zijn er onder die 14 onveilige locaties opslaglocaties in Noord-Holland? Zo ja, welke?
6. De VROM-Inspectie heeft, zo schrijft zij in haar rapport, voor 23 van de 58 onderzochte opslaglocaties het betreffende bevoegde gezag gevraagd handhavend op te treden (p. 23). Heeft de VROM-Inspectie aan de provincie Noord-Holland gevraagd handhavend op te treden ten aanzien van een of meerdere opslaglocaties? Zo ja, welke?
7. Kunt u ons informeren of en op welke wijze de vijf conclusies van het rapport van de VROM-Inspectie van toepassing zijn op Noord-Holland? De vijf conclusies zijn (p.4-5):
a) De kwaliteit van de milieuvergunning is onvoldoende (bv. is niet voorgeschreven welke en hoeveel gevaarlijke stoffen mogen worden opgeslagen).
b) Het merendeel van de opslaglocaties werkt zonder een door het bevoegde gezag vastgesteld c.q. adequaat uitgangspuntendocument (waarin o.a. wordt beschreven waaraan de opslaglocatie en de brandveiligheidsinstallatie moeten voldoen).
c) Bij meer dan de helft van de opslaglocaties is de brandbeveiligingsinstallatie niet door een gecertificeerde inspectie-instelling (goed) gekeurd.
d) Bij veel opslaglocaties is niet gegarandeerd dat de aanwezige brandbeveiligingsinstallatie op een effectieve manier brand kan bestrijden.
e) Het bevoegd gezag treedt niet handhavend op naar opslaglocaties. ‘Het bevoegd gezag neemt onvoldoende haar verantwoordelijkheid bij deze inrichtingen.’
8. De VROM-Inspectie doet op grond van haar bevindingen de volgende (samengevatte) aanbevelingen aan het betrokken bevoegd gezag (p. 29):
a) zorg voor actuele vergunningen Wet Milieubeheer;
b) beoordeel uitgangspuntendocumenten op hun adequaatheid;
c) vraag jaarlijks inspectierapporten op en treedt bij afkeurende conclusie handhavend op;
d) toets de voorschriften regelmatig op actualiteit.
Bent u bereid deze aanbevelingen van de VROM-Inspectie op te volgen? Zo ja, op welke wijze geeft u daaraan uitvoering? Zo nee, waarom niet?
Het lid van Provinciale Staten,
Klaas Breunissen (GroenLinks)