De provincie Noord-Holland is bereid zich ‘samen met u in te zetten voor het bereiken van het open landschap met natuurwaarden aan de westkant van Haarlem’. Dat schrijft het college van Gedeputeerde Staten in een brief van 5 maart aan het gemeentebestuur van Haarlem n.a.v. het GS-besluit een deel van het bestemmingsplan voor dat Westelijk Tuinbouwgebied niet goed te keuren. De Statenfractie van GroenLinks benadrukt dat GS zijn belofte ook echt moet uitvoeren. ‘Dat is de provincie moreel verplicht aan de gemeente Haarlem en alle natuurliefhebbers daar’ aldus woordvoerder Klaas Breunissen.
De gemeente Haarlem heeft voor het Westelijk Tuinbouwgebied het nieuwe bestemmingsplan Binnenduinrand gemaakt. Daarin heeft zij het zuidelijke deel van het WTG de bestemming ‘natuur’ gegeven, overeenkomstig het streekplan waarin het gebied staat aangegeven als onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). In Haarlem hebben vele bewoners(groepen) jarenlang geijverd voor een natuurbestemming van het Westelijk Tuinbouwgebied.
Medio vorig jaar ontstond grote commotie toen Gedeputeerde Staten vlak voor de definitieve besluitvorming in de Haarlemse gemeenteraad, in een brief meedeelde de natuurbestemming voor het grootste gedeelte van het zuidelijke WTG te zullen afkeuren omdat zij bezig met een zogenaamde ‘herijking’ van de EHS. D.w.z. de provincie bekijkt of zij de meer dan tien jaar geleden vastgestelde begrenzing van de nog te ontwikkelen natuurgebieden moet wijzigen op grond van nieuwe inzichten en overwegingen. Haarlem was not amused over deze late provinciale mededeling. De Haarlemse gemeenteraad keurde dan ook, ondanks de provinciale brief, het bestemmingsplan Binnenduinrand unaniem goed.
In oktober vorig jaar droegen Provinciale Staten, op voorstel van de GroenLinks-statenfractie, Gedeputeerde Staten op het bestemmingsplan Binnenduinrand in ieder geval goed te keuren voor wat betreft de bestemming natuur voor het zuidelijk deel van het WTG. Op dinsdag 4 maart hebben GS echter anders besloten en de natuurbestemming van dat zuidelijk deel níet goedgekeurd.
Volgens GS kon de provincie niet anders. Het provinciale beleid inzake de ontwikkeling van de ecologische hoofdstructuur gaat ervan uit dat gebieden pas de bestemming ‘natuur’ in bestemmingsplannen krijgt nadat de betreffende grond door de provincie in eigendom is verworven. In jargon heet dat, dat ‘de bestemming de eigendom volgt’. Deze beleidslijn is erop gericht boeren die grond hebben in de EHS en wier grond in het bestemmingsplan nog een agrarische bestemming heeft, niet te belemmeren in hun bedrijfsvoering. De beleidslijn hangt samen met de gedachte dat de EHS op vrijwillige basis tot stand moet komen: boeren moeten hun agrarische zelf willen verkopen aan de provincie.
Volgens GS kan zij daarom bestemming ‘natuur’ niet goedkeuren voor dat deel van het bestemmingsplan waar de (tuinbouw)grond nog in handen is van agrariërs. GS benadrukt echter dat zij de doelstelling van de gemeente Haarlem en vele natuurliefhebbers deelt om het zuidelijk deel van het WTG open te houden en een natuurbestemming te geven. Zij zal zich dan ook inspannen om die doelstelling te borgen.