Alle geld, ruimte en maatschappelijke kosten die nu worden besteed aan de verdere groei van de luchtvaart, kun je beter investeren in de kenniseconomie. Dat levert volgens GroenLinks minstens zoveel economisch voordeel op en is beter voor het milieu en de leefbaarheid. ‘Wij pleiten voor een economische ontwikkeling die minder Schiphol-afhankelijk is’, stelde woordvoerder Klaas Breunissen in het statendebat van 24 april over de toekomst van Schiphol. Luchtvaart-gedeputeerde Ton Hoooijmaijers zei toe op die gedachte terug te komen bij de verdere uitwerking van de provinciale visie over Schiphol.
Ook een andere suggestie van GroenLinks om te onderzoeken hoe kan worden bevorderd dat korte vluchten binnen Europa vervangen kunnen worden door milieuvriendelijker vormen van vervoer, werd welwillend ontvangen. Binnenkort gaat de hogesnelheidstrein rijden tussen Amsterdam, Brussel en Parijs. Met een ‘stoelheffing’ op die vluchten kun je bevorderen dat reizigers de snelle trein nemen in plaats van het vliegtuig. Hooijmaijers zei toe daar op terug te komen.

Provinciale Staten bespraken in hun vergadering van 24 april de Contourennotitie Schiphol van Gedeputeerde Staten. GS hebben in die notitie een aantal uitgangspunten voor een provinciale visie op de toekomst van de luchthaven geformuleerd. Deze zal nu verder worden uitgewerkt en komt later dit jaar terug voor besluitvorming in Provinciale Staten.
Het Schiphol-beleid is op dit moment weer buitengewoon actueel. Niet alleen omdat nog steeds veel mensen last hebben van de door vliegverkeer veroorzaakte geluidsoverlast, maar ook omdat het kabinet deze maanden belangrijke besluiten zal nemen, o.a. in verband met de Evaluatie van de Schipholwet. Drie dagen voor het statendebat gaf het kabinet een inkijkje in haar slechte voornemens. Er komt een flexibele geluidsnorm voor de handhavingspunten om de luchthaven niet te belemmeren in zijn verdere groei (in het hedendaagse jargon heet dat ‘salderen tussen handhavingspunten’). Dat betekent dat mensen die dichtbij Schiphol wonen, méér herrie te verduren krijgen. Tegelijkertijd besloot het kabinet bescherming van bewoners verder weg van de luchthaven (mensen ‘in het buitengebied’) na te laten. Althans, zij streeft ernaar in het najaar daarover een convenant met de luchtvaartsector te sluiten waarin ‘harde afspraken over het terugdringen van de hinder’ worden opgenomen. GroenLinks is niet optimistisch over de hardheid van deze toekomstige afspraken.
De dagelijkse besturen van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer hebben meteen na het kabinetsbesluit een buitengewoon kritische persverklaring uitgebracht. Teleurgesteld concluderen zij ‘dat het kabinet te weinig oog heeft voor de omgeving van Schiphol’. Zij dringen er bij het kabinet en de Tweede Kamer op aan ‘om eerst een inhaalslag te maken op het gebied van leefbaarheid, alvorens te praten over verdere ontwikkeling’. Klaas Breunissen in het statendebat: ‘GroenLinks wil dit pleidooi van harte onderstrepen. Het rijk moet beleidsmatig en financieel over de brug komen om de leefomgeving van de mensen te verbeteren, voordat van flexibele geluidsnormen en groei van de luchtvaart sprake kan zijn.’