Bij de Algemene Beschouwingen over de begroting 2011 blikte fractievoorzitter Harmen Binnema terug op bijna vier jaar collegedeelname, sprak hij zorgen uit over de gevolgen van het kabinetsbeleid, hekelde hij het populisme van de PVV en presenteerde hij maatregelen om de bezuinigingen op zorg, natuur en openbaar vervoer te verzachten en te verminderen.

Over de afgelopen vier jaar:

Het is de laatste begroting van dit college van GroenLinks, CDA, PvdA en VVD. In april 2007 gingen we met deze vier partijen een coalitie aan en ik kan u zeggen: dat is goed bevallen. We hebben dat namelijk gedaan met respect voor elkaars opvattingen, stokpaardjes en gevoeligheden. Vanuit het besef dat je soms op je strepen moet gaan staan, maar niet altijd het onderste uit de kan moet willen. Het is geven en nemen. Op die manier hebben we ook samengewerkt met de leden van het college, zowel in de oude als in de vernieuwde samenstelling.

Noord-Holland is groener geworden. Met de herijking van de ecologische hoofdstructuur krijgen we meer en betere natuur en dat voor veel minder kosten. We kiezen voor grote aaneengesloten gebieden waar de ecologie écht de kans krijgt. De openheid en weidsheid van het landschap kunnen we behouden doordat we in de structuurvisie hebben gekozen voor bouwen binnen bestaande steden en dorpen en alleen nieuwe bedrijventerreinen aan te leggen als geen ruimte meer te vinden is op de huidige terreinen. De Bovenkerkerpolder wordt ontwikkeld als natuur-, recreatie- en agrarisch gebied. Althans, we nemen aan dat de provincie ook de komende tijd die cruciale belangen zal blijven beschermen.

Over het kabinetsbeleid:

Maar eigenlijk wilde ik het hebben over de absurde maatregelen ten aanzien van het natuurbeleid, recreatie om de stad en de ecologische verbindingen. Had ik toch zo gehoopt dat een voormalige gedeputeerde die staatssecretaris is geworden, zich iets beter op de hoogte zou stellen van de inspanningen die deze provincie heeft gedaan om de EHS te herijken. In plaats daarvan krijgen we de botte aankondiging dat we er niet op moeten rekenen dat aangegane verplichtingen nog uit het ILG-budget worden vergoed. De portemonnee wordt afgepakt, terwijl we niet eens netjes tijd krijgen de boodschappen af te rekenen. De provincie blijft in grote onzekerheid achter over de financiële gaten die hierdoor worden geslagen.

(...) We hebben het bovendien niet alleen over serieuze gevolgen voor de natuur, maar voor alle onderdelen van het ILG: landbouw, landschap, recreatie en water. Op verschillende plekken in de provincie zijn gebiedsprocessen van start gegaan, vaak ingewikkelde trajecten die om een lange adem vragen. Zij komen in gevaar door deze eenzijdige actie. We zijn blij dat de provincies zich via het IPO stevig hebben laten horen en verwachten dat Noord-Holland dat zal blijven doen. Ik zou ook aan de gedeputeerden willen vragen die zich met landbouw, landschap en natuur bezighouden hoe groot de tekorten zijn die Noord-Holland te wachten staan.

Over de PVV:

Ik heb het dan niet over het feit dat dit kabinet gedoogd wordt door een beweging die als bijdrage aan de Noord-Hollandse werkgelegenheid windmolens wil slopen en Henk en Ingrid definitief wil isoleren door bussen en OV-taxi de nek om te draaien. Een beweging die simplistisch populisme tot hogere kunst heeft verheven, evenals het wegzetten en vernederen van medeburgers. De wartaal van Hero Brinkman, die ontwikkelingssamenwerking wil afschaffen terwijl Noord-Holland dat al een paar jaar geleden heeft gedaan, is wederom een voorbeeld dat er veel wordt geroepen, maar dat men van de provincie (om het niet genuanceerd GroenLinks maar plat PVV’s te zeggen) de ballen verstand heeft. Kortom, een beweging waarvan ik de toegevoegde waarde voor de provincie Noord-Holland op geen enkele manier zie.

Over de reparatie van bezuinigingen:


We hebben een moeilijke discussie gevoerd over kerntaken en gekozen om structureel tientallen miljoenen te bezuinigen. Het is onvermijdelijk dat daarmee ook beleid dat GroenLinks van harte ondersteunt, in de komende jaren niet of minder ambitieus uitgevoerd kan worden. Bij de bespreking van de Kaderbrief heb ik specifiek drie zorgen genoemd: zorg en welzijn, natuur en milieu en het openbaar vervoer. Zorgen die, zo bleek, door diverse partijen werden gedeeld, zowel van oppositie als coalitie. De algemene oproep was: gooi het niet over de schutting, laat zoveel belangrijke organisaties in het maatschappelijk middenveld niet plotseling in de steek, zorg voor een zachte landing. Niet zo snel, niet zo veel in één keer.

De inspanningen die de verschillende gedeputeerden hebben gedaan om op deze pijnpunten tot een oplossing te komen, vinden we te prijzen. Weliswaar duurde het even voor dit op gang kwam en was daardoor de behandeling in de commissies niet altijd even effectief, het resultaat dat er nu ligt is acceptabel. Wat niet wegneemt dat met name mijn partij van mening is dat voor openbaar vervoer, natuur en milieu nog meer herstel nodig is.

(...) Daarnaast stellen de collegepartijen in de eerder ingediende motie voor om nog eens 3 miljoen vrij te maken voor de exploitatie van het openbaar vervoer. Zo komt het bezuinigingsbedrag uit op de helft van de oorspronkelijke 10 miljoen. Voor de Milieufederatie stellen wij een budget van € 120.000 beschikbaar, verdeeld over 2 jaren, om de overgang naar de nieuwe situatie beter te kunnen maken en niet het geld dat voor projecten en activiteiten is bestemd, aan personele regelingen te hoeven uitgeven.