De provincie moet de landschappelijke openheid van de Egmondermeer - een prachtige polder tussen Bergen, Egmond a/d Hoef en Alkmaar - bewaken en géén toestemming geven voor de bouw van een huis en een bollenschuur aldaar. Dat stelt de statenfractie van GroenLinks vandaag in schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten n.a.v. plannen van een bloembollenbedrijf en het Bergense gemeentebestuur.
De bouwplannen kennen een lange geschiedenis en zijn zeer omstreden. De stichting Behoud Historisch Landschap Bergen-Egmond-Schoorl verzet zich er al jaren tegen. Een half jaar geleden schorste de voorzieningenrechter de bouwvergunning en ook de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie bepleitte recent intrekking van de plannen. Statenlid Klaas Breunissen: 'We moeten de openheid van deze prachtige polder koesteren. Bovendien is het voor het bollenbedrijf economisch helemaal niet noodzakelijk daar een opslagloods te bouwen.'
Hieronder volgt de letterlijk tekst van de schriftelijke vragen over deze kwestie.
Schriftelijke vragen BOUWPLANNEN EGMONDERMEER
9 augustus 2007
Inleiding
De provincie moet binnenkort wederom een oordeel geven over het verzoek van de gemeente Bergen om toestemming te geven aan de heer Verdegaal uit Sint Pancras tot de bouw van een woonhuis, een berging en een bloembollenloods in polder Egmondermeer tussen Bergen, Alkmaar en Egmond aan den Hoef.
Het gebied is volgens streekplan Noord-Holland Noord een uitsluitingsgebied en zelfs een ‘landschapsparel’ (een landschap met hoge cultuurhistorische, visuele en/of natuurwaarden), is onderdeel van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur en Belvedèregebied. In het vigerende bestemmingsplan Landelijk Gebied heeft het plangebied de bestemming ‘open agrarisch gebied’, omgeven door ‘agrarisch gebied met landschappelijke en natuurwaarden’. De gemeente wil middels een artikel 19.1-procedure de bouw van huis en bloembollenschuur toestaan.
De bouwplannen kennen een lange geschiedenis en zijn zeer omstreden. In 2002 en 2003 weigerden Gedeputeerde Staten een verklaring van geen bezwaar af te geven voor vergelijkbare bouwplannen aan de Hoeverweg. In september 2006 hebben GS dezelfde bouwplannen maar nu ontsloten naar de Egmondermeerweg, echter goedgekeurd. De voorzieningenrechter in Alkmaar, onder andere ingeschakeld door de Stichting Behoud Historisch Landschap Bergen-Egmond-Schoorl, heeft de vrijstelling en bouwvergunning in december 2006 geschorst o.a. vanwege de ontoereikende ruimtelijke onderbouwing. In april van dit jaar adviseerde de gemeentelijke Commissie van Advies voor de Bezwaarschriften dat de gemeente de vrijstelling en bouwvergunning in te trekken. Volgens de Commissie had de gemeente de bestemmingsplandoelstelling ‘behoud van openheid’ onvoldoende in haar beslissing meegewogen en bovendien in het geheel niet aangetoond dat bouwen aldaar ‘noodzakelijk’ is (een andere bestemmingsplan-voorwaarde) voor het betreffende bedrijf.
Het college van b&w van Bergen heeft gezegd het advies van de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie te zullen opvolgen en zal dus geen gebruik maken van de eerder door GS afgegeven verklaring van geen bezwaar. Het college van b&w wil desondanks de bouwplannen van Verdegaal wél doorzetten, maar nu weer met een ontsluiting van de bebouwing aan de Hoeverweg.
De statenfractie van GroenLinks dringt er bij Gedeputeerde Staten op aan niet in te stemmen met de Bergense bouwplannen in polder Egmondermeer, omdat het hier gaat om een prachtige open polder met grote landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische kwaliteiten, welke het behouden meer dan waard is. Om te voorkomen dat een en ander geruisloos tijdens het reces besloten wordt, stelt ondergetekende over deze kwestie de volgende schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten.
Schriftelijke vragen
1. Bent u met ons van mening dat volgens streekplan Noord-Holland Noord het provinciale beleid erop gericht is de landschappelijke openheid van polder Egmondermeer te behouden en bebouwing ervan tegen te gaan?
2. Bent u met ons van mening dat bij de fusie van Bergen, Egmond en Schoorl tot één gemeente Bergen het open en groen houden van het gebied tussen Egmond, Bergen en Alkmaar (dus van de polders Egmondermeer en Bergermeer) één van de belangrijkste ambities was?
3. Bent u met ons van mening het bouwen van een woonhuis, berging en bloembollenschuur in de Egmondermeerpolder niet economisch noodzakelijk is voor het functioneren van bloembollenbedrijf Verdegaal, cq dat niet is aangetoond dat dit economisch noodzakelijk is?
4. Bent u met ons van mening dat in het vigerende bestemmingsplan Landelijk Gebied het open houden van het gebied een expliciete doelstelling, naast de agrarische bestemming van het gebied?
5. Bent u met ons van mening dat er geen goede reden en argumentatie is om in te stemmen met de door de gemeente Bergen bepleite bouwplannen van de firma Verdegaal in de Egmondermeerpolder?
6. Bent u bereid deze vragen zodanig tijdig te beantwoorden, dat zij besproken kunnen worden in de eerstvolgende vergadering van de statencommissie ROG (Ruimtelijke Ordening en Grondbeleid) van maandag 17 september 2007?
Het lid van Provinciale Staten,
Klaas Breunissen (GroenLinks)