GroenLinks vindt dat het geen automatisme mag zijn om de verouderde kernreactor in de Pettense duinen te vervangen door een nieuwe. Dit vanwege het nog altijd niet opgeloste probleem van kernafval én omdat Petten geen geschikte locatie is. In schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten bepleit statenlid Klaas Breunissen een serieuze afweging van alle belangen. GroenLinks zelf is voorstander voor vervanging door een deeltjesversneller. Breunissen vraagt tevens om meer informatie over de huidige problemen in het koelwatersysteem van de kernreactor en naar de veiligheid van de vele kernafvaltransporten die in de periode 2010 tot 2015 door de provincie zullen rijden.

Hieronder volgt de tekst van de schriftelijke vragen.

Radio, televisie en krant van 22 augustus maakten melding van onregelmatigheden in het belangrijkste koelwatersysteem van de kernreactor in Petten. Reden voor de exploitant, de Nuclear Research & Consultancy Group (NRG), om de kernreactor na zijn periodieke onderhoudsbeurt vooralsnog niet op te starten. Voorts stonden in de Schager Courant/NHD van 12 en 14 augustus 2008 een aantal artikelen over de meest actuele ontwikkelingen rond de kernreactor in de duinen bij Petten. De artikelen berichtten over de vergevorderde plannen om een herverpakkingsinstallatie te bouwen voor het hoog radioactieve afval dat al vele jaren in roestige vaten in de Pettense duinen ligt opgeslagen. Bovendien schreef de krant over de stand van zaken rond de plannen voor de bouw van een nieuwe kernreactor aldaar. Deze berichten zijn aanleiding voor ondergetekende om namens de statenfractie van GroenLinks de volgende schriftelijke vragen te stellen aan het college van Gedeputeerde Staten.

Schriftelijke vragen

1. Hoe betrouwbaar is het primaire koelsysteem van de kernreactor in Petten, gezien het feit dat de reactor nu vanwege onverklaarbare gasbelletjes in het koelwater voorlopig niet wordt opgestart en een al eerdere stillegging van de reactor in mei 2007 vanwege defecten in het koelwatersysteem?
2. Klopt het bericht dat milieuminister Cramer de Nuclear Research & Consultancy Group (NRG) in Petten vergunning wil verlenen voor de bouw en inrichting van een verpakkingsinstallatie voor hoog radioactief afval, genaamd HAVA-VU (Hoog Actief Vast Afval Verpakkings Unit)?
3. Heeft de provincie een zienswijze ingediend op het milieueffectrapport en het ontwerpbesluit (de termijn van indiening loopt tot 3 september)? Zo ja, wat is de inhoud van de provinciale zienswijze? Zo nee, waarom niet?
4. Is het juist dat dit hoog radioactieve afval na zijn herverpakking in de periode 2010-2015 in 85 transporten over land naar de COVRA (Centrale Organisatie voor Radioactief Afval) in Zeeland wordt vervoerd? Op welke wijze is gegarandeerd dat er geen ongelukken gebeuren en de veiligheid van de (Noord-Hollandse) bevolking door die transporten niet in gevaar komt?
5. Greenpeace en de vereniging Pettemerduinen Kernreactor Vrij! vrezen volgens de krant, dat de HAVA-VU na 2015 zal worden ingezet voor commerciële activiteiten. Bent u met GroenLinks van mening dat de HAVA-VU onder geen beding hoog radioactief afval van buiten Petten mag aantrekken en verwerken? Zo ja, vindt u ook dat dit glashelder moet worden vastgelegd in de door het rijk te verlenen milieuvergunning? Zo ja, heeft u dat kenbaar gemaakt aan de minister cq wilt u dat aan de minister kenbaar maken?
6. De huidige kernreactor in Petten werd in 1962 in gebruik genomen en is nu aan zijn technische einde. De NRG bereidt de bouw van een nieuwe kernreactor voor en wil deze omstreeks 2015 in gebruik nemen. Bent u met GroenLinks van mening dat het wijs is om - gezien de grote risico’s van kernenergie, ons voortschrijdend inzicht en de vele maatschappelijke ontwikkelingen - niet automatisch uit te gaan van voortzetting van het bestaande beleid en dus de verouderde kernreactor te vervangen door een nieuwe, maar om opnieuw een serieuze afweging te maken van alle belangen die hierbij aan de orde zijn?
7. Bent u met GroenLinks van mening dat de Pettense duinen geen geschikte locatie zijn voor de bouw van een nieuwe kernreactor? Immers, de locatie betreft een Natura 2000-gebied, een toeristisch recreatiegebied, een zwakke schakel in de kustverdediging, is een moeilijk te beveiligen plek en leidt tot onnodig en ongewenst lange transportlijnen voor de eindproducten (medische isotopen) en afvalproducten (transport van hoog radioactief afval naar Zeeland).
8. Het belangrijkste product van de kernreactor van Petten zijn medische isotopen. Deze nuttige producten in de kankerbestrijding kunnen ook geproduceerd worden met een deeltjesversneller die veel minder en minder schadelijk radioactief afval produceert dan een kernreactor. Bent u met GroenLinks van mening dat alles op alles moet worden gezet om de productie van medische isotopen milieuvriendelijker te maken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke stappen onderneemt u richting NRG en rijk om de vervanging van de huidige kernreactor in Petten door een deeltjesversneller te bevorderen?
9. Klopt de informatie die wij hebben ontvangen, dat het de bedoeling is om de nieuwe kernreactor boven op een duin in Petten te bouwen, dit om waterproblemen te voorkomen? Zo ja, wat is uw standpunt daarover, mede gezien de doelstelling van de provincie om toerisme en recreatie in Noord-Holland te bevorderen?
10. Kunt u ons informeren over de veiligheidszone (bouwverbod) die rond de kernreactor in acht moet worden genomen? Kloppen de berichten dat deze veiligheidszone is afgeschaft?

Het lid van Provinciale Staten,
Klaas Breunissen (GroenLinks)