Vandaag debatteerde Provinciale Staten van Noord-Holland over de koers van de Omgevingsvisie. Voor GroenLinks vormt de kwaliteit van leven het centrale uitgangspunt voor de ambities van de provincie Noord-Holland. We zetten in op een gezonde, groene en duurzame leefomgeving, waarin de natuur en de karakteristieke Noordhollandsche landschappen worden gerespecteerd. Lees hieronder de inbreng van Fred Kramer.
"Onze complimenten voor de wijze waarop inwoners en stakeholders in deze koersfase zijn betrokken. Het was een zorgvuldig proces dat relevante informatie heeft opgeleverd, die wij graag gebruiken voor ons eigen vergezicht. Daarin hebben we bewust aansluiting gezocht bij de inbreng van onze inwoners, betrokken organisaties en ook bij de visie van de andere fracties.
Als het aan GroenLinks ligt zoeken we naar een nieuw evenwicht waarin de kwaliteit van leven van huidige en toekomstige generaties centraal staat. Daarom richten wij ons op een gezonde, groene en duurzame leefomgeving, met behoud van natuur en landschap.
Dat werken wij als volgt uit:
Noord-Holland is en blijft een prachtige provincie, een ideale plek om te wonen, te werken en te verblijven. De volksgezondheid is leidend voor de beslissingen die het leefmilieu betreffen. De kwaliteit van bodem, water en lucht voldoet aan de hoogste normen. Het Natuurnetwerk Nederland (NNN) is in de provincie voltooid en omvat een robuust ecosysteem, met een sterk herstelde biodiversiteit in het landelijk gebied en in de steden. Platteland en stad zijn ecologisch met elkaar verbonden via groene scheggen (Amsterdam) en groen gerande wegen en wateren.
In de provincie is waterbeheer op basis van ‘functie volgt peil’ de nieuwe norm. Het inklinken van de veenweidegebieden is daardoor een halt toegeroepen. De boeren in die gebieden zijn succesvol overgestapt op nieuwe mengvormen van landbouw, natuurbeheer en (water)recreatie.
De landbouw en (melk)veehouderij zijn volledig natuur-inclusief en toekomstbestendig. De landbouwsector bestaat voornamelijk uit kleine en middelgrote boeren die biologisch dan wel vergaand duurzaam produceren. De duurzame voedselproductie is ook stevig verankerd in de steden. Noord-Holland loopt voorop in haar strijd tegen opwarming van de aarde en neemt het voortouw in de klimaatadaptatie en de energietransitie. Er wordt geen energie verspild, alleen maar duurzaam opgewekt en het gebruik is in balans met de productie.
Bij de energietransitie worden de mogelijkheden van gebouwen en industriële en infrastructurele knooppunten ten volle benut, maar ook de locaties op het platteland waar energie opwekkende voorzieningen landschappelijk kunnen worden ingepast (energielandschappen). Windmolens horen de komende decennia bij het landschapsbeeld, maar respecteren de bijzondere landschappen.
Burgers en bezoekers van stad en platteland kunnen genieten van de natuur en de karakteristieke Noord Hollandse landschappen en wateren. Sport en recreatie koesteren de natuur en respecteren de leefbaarheid van onze inwoners. De burgers van Noord-Holland wonen in een aantrekkelijke groene leefomgeving, zowel op het platteland als in de stad, waarbij de geluidsoverlast en uitstoot van (ultra)fijnstof aanzienlijk is teruggedrongen. De dorpen en steden zijn hitte- en waterbestendig en de zgn. groene architectuur heeft een hoge vlucht genomen. Steden en dorpen worden van elkaar gescheiden door natuur, landschap en groene bufferzones. Door groene overgangen en verbindingen kennen de dorpen en steden geen harde visuele contouren.
In de woningbehoefte wordt voorzien door duurzame verdichtingsbouw in bestaand stedelijk gebied, met inachtneming van beschermd erfgoed en beschermde stads- en dorpsgezichten. Met name de openbaar vervoersknooppunten lenen zich voor deze bouwvorm. De bijzondere landschappen, waaronder het kustlandschap, worden zoveel mogelijk gevrijwaard van nieuwe bebouwing. Bouwen buiten bestaand stedelijk gebied is alleen toegestaan als alle geschikt bevonden verdichtingslocaties zijn benut en alleen op plekken waar geen sprake is van aantasting van natuurwaarden en van de beeldkwaliteit van het (open) landschap.
De vervoersmodaliteiten zijn verschoven van autogebruik naar OV en fietsgebruik. Heel Noord-Holland is per openbaar vervoer goed en comfortabel bereikbaar en de Amsterdamse metro reikt tot ver in de Metropool-regio. Veel woon-werkverkeer maakt gebruik van de (electrische) fiets en de daarvoor bestemde snelle, knelpunt-vrije fietsroutes. En door goed internet in de hele provincie is thuiswerken makkelijker en de spits minder druk. De economie speelt in op de vele transitie-opgaven en is ook zelf in transitie: op weg naar een circulaire economie. Dit creëert nieuwe en duurzame werkgelegenheid.
Deze schets van onze provincie in 2050 is vertaald in een richtinggevende motie, die wij hierbij indienen. We gaan graag in gesprek met andere partijen om te komen tot een tekst die kan rekenen op steun van een meerderheid van de Provinciale Staten van Noord-Holland."
Fred Kramer, 9 oktober 2017
(gesproken tekst geldt)