Op 14 juni 2007 heeft minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat het advies van de zogenaamde Alderstafel over de toekomst van Schiphol op de korte termijn tot 2010 naar de Tweede Kamer gestuurd. De betrokken Kamercommissie zal het advies op dinsdag 26 juni bespreken. GroenLinks is verontrust over de uitkomsten van de Alderstafel en wil middels het stellen van deze mondelinge vragen in de statenvergadering van 25 juni Gedeputeerde Staten opheldering vragen over haar mening en opstelling binnen de Alderstafel.
De tekst van de mondelinge vragen luidt:
In mei 2007 heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat de luchtvaartsector opgedragen maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat in 2007 niet wéér, net als in 2006, de geluidsgrenzen bij de Buitenveldertbaan zouden worden overschreden. De Inspectie uitte ernstige kritiek op de sector omdat deze niet tijdig maatregelen neemt om overschrijding van de geluidnormen te voorkomen en dreigde met boetes als de luchtvaartsector de geluidoverlast niet binnen de perken zou weten te houden.
1. Bent u met ons van mening dat de luchtvaartsector tijdig maatregelen behoort te nemen om binnen de vastgestelde geluidnormen te blijven?
2. Bent u met ons van mening dat het ondermijnend is voor het normbesef als de overheid in plaats van wettelijke normen te handhaven en overtreding ervan te bestraffen overschrijding van die normen legitimeert door de normen op te rekken?
Op 13 juni heeft de zogenaamde Alderstafel haar advies over Schiphol tot 2010 uitgebracht aan de regering. Deze Alderstafel, die bestaat uit de luchtvaartsector, betrokken overheden in de regio en een aantal bewoners, adviseert toe te staan dat Schiphol tot 2010 te laten groeien met zo’n 50.000 extra vliegbewegingen tot 480.000 vliegbewegingen in 2010. Daartoe moeten de grenswaarden van dertien handhavingspunten worden opgerekt. Zo helder en duidelijk het advies is m.b.t. de bevordering van meer vliegverkeer, zo boterzacht zijn de geadviseerde maatregelen om de leefbaarheid voor de omwonenden te vergroten.
3. Bent u met ons van mening dat het toestaan van 50.000 extra vliegbewegingen zal leiden tot extra geluidhinder bij tienduizenden bewoners van Amsterdam-Buitenveldert, Amstelveen en Amsterdam-Zuidoost?
4. Bent u met ons van mening dat – als regering en parlement het advies van de Alderstafel overnemen – er met vrijwel onmiddellijke ingang meer gevlogen en meer vlieglawaai gemaakt mag worden, terwijl de uitvoering van de voorgestelde leefbaarheidsmaatregelen van geen enkele deadline is voorzien? Met andere woorden dat de omwonenden meteen de lasten krijgen maar niet verzekerd zijn van de lusten?
Vijftigduizend vliegbewegingen meer betekent een groei van het luchtverkeer met 12%. Dat betekent ook 12% meer uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen.
5. Wat is de mening van Gedeputeerde Staten over de voorgestelde groei van uitstoot van broeikasgassen, mede in het licht van de passage in het Collegeprogramma waarin staat dat ‘wij willen dat Noord-Holland nadrukkelijk haar bijdrage levert aan het voorkomen van de klimaatverandering’?
In een email aan alle statenleden heeft de gedeputeerde luchtvaart op 14 juni een toelichting gegeven op de uitkomsten van de Alderstafel. Daarin schrijft hij onder meer: ‘De convenanten voor de middellange termijn m.b.t. hinderbeperking en omgevingskwaliteit zijn in nauwe samenhang daarmee [met het ophogen van het aantal vluchten en veranderen van de grenswaarden, kb] afgesloten, onder voorbehoud van instemming door Colleges of Colleges en vertegenwoordigende organen.’
6. Begrijpen wij goed dat de convenanten hinderbeperking en omgevingskwaliteit wél en het verhogen van het aantal vluchten en oprekken van de grenswaarden níet aan de vertegenwoordigende organen worden voorgelegd?
7. Op welke wijze willen Gedeputeerde Staten de uitkomsten van de Alderstafel tijdig (dus voordat regering en parlement daarover beslissen) voorleggen aan Provinciale Staten?
Het lid van Provinciale Staten,
Klaas Breunissen