Op 25 augustus 2021 heeft de Rijksoverheid gemeenten en provincies opgeroepen om meer plekken voor Afghaanse vluchtelingen te creëren. In verschillende regio's van de provincie is gehoor gegeven aan de oproep aan deze oproep. In Amsterdam, Alkmaar, Zaanstad, Haarlem en Haarlemmermeer worden tijdelijke locaties geopend of heropend waar deze mensen kunnen slapen. Hierover wordt donderdag ook gesproken in de commissie EFB.

Niet alle gemeenten hebben gehoor gegeven aan de oproep van het Rijk. De gemeenten in de regio West-Friesland zeggen geen ruimte te kunnen vinden voor noodopvang en willen liever permanente woningen voor statushouders realiseren en zien. De GroenLinks afdelingen willen ook goede permanente woningen voor statushouders te realiseren, maar er is ook nu noodopvang nodig om vluchtende Afghanen op te vangen. Nood breekt wet. En dus moeten gemeenten nu flexibel en creatief zijn om te zorgen dat deze mensen op de vlucht op een humane manier worden opgevangen en niet op stoelen in Ter Apel hoeven te slapen.

De gehele brief lees je hieronder. De brief is ondertekend door de GroenLinks-afdelingen in Hoorn, Koggenland, Drechterland, Stede Broec, Enkhuizen en Medemblik.