Schriftelijke vragen van Fred Kramer, GroenLinks, inzake veenstand in Noord-Holland (met dank aan Zita. Pels)
Inleiding
Klei en zand komen in alle provincies en vele landen voor, veen niet. Veen is een unieke grondsoort met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het Noord-Hollandse veen is vooral te vinden in Laag Holland en in de Vechtstreek. Veengebieden zijn waardevolle landschappen en bijzondere leefgebieden met vele zeldzame soorten zoals zonnedauw, veenmosorchis, noordse woelmuis en roerdomp. Ook vormen veengebieden het decor voor weidevogels, de veenmol en bijvoorbeeld de krekel. Omdat veengebieden bestaan uit half verteerde plantenresten, zijn zij belangrijke opslagbronnen van CO2. Dat zijn dus twee belangrijke redenen om bijzonder zuinig op het veen te zijn.
Maar het Noord-Hollandse veen dreigt te verdwijnen. Door een te lage waterstand, meestal voor de landbouw en veehouderij, komt het veen in aanraking met zuurstof en oxideert. De CO2 verdwijnt in de lucht en de grond klinkt in. In sommige gebieden is de veenlaag nog vele meters dik maar elders is deze nog maar een meter of minder en klinkt deze in met wel 1-2 centimeter per jaar. De provincie Noord-Holland heeft diverse projecten opgezet om het veenweidegebied te beschermen. Ook zijn er pilots waarmee geëxperimenteerd wordt, met nieuwe vormen van uitvoering van het agrarisch natuurbeheer. Zo wordt het onderzoek ‘omhoog met het veen gefinancierd door de provincie Noord-Holland en zijn er in de Structuurvisie 2040 lange termijndoelen vastgelegd.
GroenLinks heeft de volgende schriftelijke vragen over de staat van het veenweidelandschap in Noord-Holland.
- In de nota ‘Licht op Groen’ spreekt de provincie in paragraaf 3.7.3 de volgende ambitie uit: ‘In de veenweidegebieden streven wij, vanuit de belangen van klimaatbestendigheid en ruimtelijke kwaliteit, naar veenbehoud en het tegengaan van bodemdaling. Dit vraagt duidelijke keuzes per deelgebied.’ Kunt u ons informeren over de stand van zaken m.b.t. het veenbehoud en tegengaan van bodemdaling? Welke voortgang is geboekt sinds het vaststellen van de provinciale beleidsnota?
- Op welke wijze zijn de doelstellingen veenbehoud en tegengaan bodemdaling vertaald in de recent vastgestelde beheerplannen van de Natura 2000-gebieden in onze provincie?
- Op welke wijze is de provincie betrokken bij het Innovatie Programma Veen (IPV) van agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken en Landschap Noord-Holland? Waarom is de provincie zo terughoudend met het geven van (financiële) steun aan de uitvoering van het Plan van Aanpak 2015-2020 van het IPV, zoals blijkt uit de uitspraken van de provinciale programmamanager voor Laag Holland op een informatie- en discussieavond over veenbehoud?
- Kan GS een overzicht voorleggen aan PS voor wat betreft de precieze staat van het veen en het tempo waarin dit in welk gebied aan het verdwijnen is?
- Met welke partners wordt samengewerkt om het veenlandschap in Noord-Holland te beschermen? Zijn er belanghebbende organisaties waar niet mee wordt samengewerkt, terwijl dat wel wenselijk is? Zo ja, valt daar dan wat aan te doen?
- Kan GS aangeven welke pilots/onderzoeken naar de veenstand er (nog meer) lopen, dan wel gepland zijn in Noord-Holland? Wat valt er te melden over de voortgang? Zijn er al successen geboekt? Denk aan IPV-plan, project ‘Omhoog met het veen’ in het Ilperveld, e.a.
- Is GS, gezien de alarmerende situatie, bereid extra initiatieven te nemen en/of extra te investeren om de veenstand te verbeteren? Zo ja, kan GS daar dan, voorafgaande aan de begrotingsbehandeling, nadere informatie over verstrekken? Zo nee, waarom niet?
De beantwoording volgt binnen 30 dagen.