De Provincie heeft recentelijk een Natuurbeschermingswet vergunning afgegeven voor de Nederlandse editie van de 'grand prix of the sea', die gehouden wordt op 5, 6 en 7 augustus. Gedurende drie dagen zullen tientallen motorboten met snelheden van meer dan 200 kilometer per uur over het water scheuren. Daarnaast zijn wedstrijden met waterscooters en jetski’s georganiseerd, worden een reddingshelikopter, televisie helikopters en een F16 ingezet en wordt een vuurwerk georganiseerd. Langs de dijk zal een tribune worden ingericht voor de naar verwachting 60.000 tot 100.000 bezoekers. GroenLinks is van mening dat een dergelijk evenement zich moeilijk laat verenigen met de natuur, rust en ruimte van het waddengebied, dat niet alleen als beschermd natuurgebied is aangewezen, maar ook UNESCO werelderfgoed is. Dit leidt tot onderstaande vragen.

De Provincie heeft recentelijk een Natuurbeschermingswet vergunning afgegeven voor de Nederlandse editie van de 'grand prix of the sea', die gehouden wordt op 5, 6 en 7 augustus. Ter onderbouwing daarbij wordt verwezen naar het rapport dat in opdracht van de organisator van het evenement is opgesteld door onderzoeksinstituut Imares.

Imares concludeerde dat de powerboatraces slechts tot beperkte effecten zullen leiden in de Natura 2000 gebieden Waddenzee en Noordzeekustzone. De Waddenvereniging, Stichting de Noordzee, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en Landschapzorg Texel zijn hiervan minder overtuigd, hebben bezwaar ingediend tegen de verleende vergunning en zijn naar de rechter gestapt. Bovendien hebben al bijna 3000 mensen via een ecard protest aangetekend tegen de verleende vergunning. Frappant is dat de Provincie eerder op grond van een second opinion voornemens was de vergunningaanvraag af te wijzen. Inmiddels heeft het Ministerie van EL&I de organisator van het evenement tot 14 juli de tijd gegeven aanvullend aan te tonen dat geen enkel verstorend effect zal optreden, ten behoeve van een (niet aangevraagde) ontheffing voor de Flora en Faunawet.

Gedurende drie dagen zullen tientallen motorboten met snelheden van meer dan 200 kilometer per uur over het water scheuren. Daarnaast zijn wedstrijden met waterscooters en jetski’s georganiseerd, worden een reddingshelikopter, televisie helikopters en een F16 ingezet en wordt een vuurwerk georganiseerd. Langs de dijk zal een tribune worden ingericht voor de naar verwachting 60.000 tot 100.000 bezoekers. GroenLinks is met bezwaar aantekenende partijen en groot aantal betrokken burgers van mening dat een dergelijk evenement zich moeilijk laat verenigen met de natuur, rust en ruimte van het waddengebied, dat niet alleen als beschermd natuurgebied is aangewezen, maar ook UNESCO werelderfgoed is.

Vragen:

1. Op grond van welke redenen heeft de provincie gemeend vergunning te kunnen verlenen, nu er geen wetenschappelijke consensus bestaat over de negatieve effecten van de powerboatraces, en conclusies over verstorende effecten boven en onder water alleen getrokken kunnen worden op basis van zeer beperkt beschikbaar onderzoek?

2. Is GS het met GL eens dat bij gebrek aan zekerheid overeenkomstig het voorzorgsbeginsel moet worden gehandeld, en er geen vergunning kan worden verleend?

3. Klopt het dat de Provincie zelf een second opinion heeft laten uitvoeren, aanvullend op het rapport van Imares, op grond waarvan in eerste instantie voorgenomen is de vergunning te weigeren? Waarom is vervolgens middels een wijzigingsbesluit besloten de vergunning alsnog te verlenen. Kunt u ons deze second opinion doen toekomen?

4. In het rapport van Imares wordt een aantal aanbevelingen gedaan om de effecten van het evenement te monitoren. In hoeverre wordt aan deze aanbevelingen gehoor gegeven? Zijn deze voorschriften helder en 'smart' uitgewerkt? In hoeverre is vervolg onderzoek bepalend voor het verlengen van de vergunning voor vijf jaar? Is dat in de vergunning vastgelegd?

5. Op welke termijn zullen de bezwaarschriften van de Waddenvereniging door de RvS worden behandeld?

6. Op welke termijn verwacht u uitspraak van de RvS over de voorlopige voorziening/schorsing zoals gevraagd door de Waddenvereniging?

7. Klopt het dat het Ministerie van EL&I nieuwe eisen aan het evenement heeft gesteld, en waaruit bestaan die eisen?

8. Wat betekenen die eisen voor de reeds verleende vergunning?

9. Op grond van welke procedures en/of argumenten kan GS de verleende vergunning alsnog intrekken?

10. Bent u het met GL eens dat het verlenen van een vergunning een precedent/bestaand recht wordt geschapen, waarmee het in de toekomst lastiger zal zijn om evenementen in geschermd natuurgebied te wijzigen? Hoe gaat u daarmee om?

Anna van Heijst en Ellen Raadschelders