In het Noord-Hollandse collegeakkoord besluiten VVD, PvdA, D66 en CDA de bijdrage aan de regionale omroep RTVNH te herijken. Deze herijking wordt vormgegeven door een efficiencykorting die jaarlijks 10 procent bedraagt. Deze bezuiniging zou plaatsvinden op basis van de korting van het Rijk op het Provinciefonds. Het lijkt er echter op dat het Rijk expliciet aangeeft dat er niet gekort wordt op de bedragen voor de regionale oproep. Tevens blijkt dat het college, naast de jaarlijkse efficiencykorting van 10%, ook de reële index van 3,05% in 2012 niet zal toepassen. Dit roept bij GroenLinks de volgende vragen op:

Inleiding

In het coalitieakkoord dat dit voorjaar in de provincie Noord-Holland gesloten werd staat het volgende te lezen over de regionale omroep:

“De provincie heeft de verplichting tot instandhouding van tenminste één regionale publieke omroep (Mediawet 2006). RTV Noord-Holland speelt een belangrijke rol bij het informeren van inwoners over hun provincie en de provinciale politiek. Daarnaast waarschuwt en informeert de radiozender de inwoners bij rampen en incidenten. Hiermee vervult de zender een wettelijke taak.

Wat gaan we doen?
1. In verband met de bezuinigingen van het Rijk op het provinciefonds hebben wij de bijdrage aan de regionale omroep herijkt.”

In de daarna door het college geschreven Kaderbrief blijkt dat deze herijking onder het mom van ‘trap op, trap af’ een efficiencykorting van 10% per jaar bedraagt.

RTVNH heeft daarop een zienswijze ingediend bij de Provincie. Hierop heeft de Provincie een antwoord geformuleerd waarin blijkt dat naast de 10% efficiencykorting ook de reële index van 3,05 % in 2012 niet toegepast zal worden.

Dat roept bij GroenLinks de volgende vragen op:

Vragen:

1. Klopt het dat op de doeluitkering van het Rijk volgens een brief van Minister Donner van 29 maart 2011 expliciet niet gekort wordt op de bedragen voor de regionale omroep?

2. Vanuit welke politieke overweging heeft het college dan toch besloten om te korten op de uitkering aan RTVNH en gebruikt zij het argument dat de korting op het Provinciefonds hiervoor de reden is?

3. Wordt RTVNH hierdoor ‘de dupe’ van kortingen/bezuinigingen op andere terreinen in het provinciefonds?

4. Waarom wordt deze korting in de Kaderbrief eerst ‘trap op trap af’ en daarna efficiencykorting genoemd?

5. Mag de Provincie zelf op doeluitkeringen van het Rijk bezuinigen om bezuinigingsdoelstellingen te verwezenlijken en/of dat geld voor andere zaken in te zetten? Met andere woorden is deze korting in strijd met de bekostigingsplicht uit de Mediawet?

6. Gaat de Provincie de korting op RTVNH teruggeven aan het Rijk?

7. Kan de Provincie binnen een lopende concessie de uitkering van RTVNH aanpassen?

8. Verwacht het college een juridische procedure bij de bestuursrechter naar aanleiding van deze korting? Zo ja, wat zullen de verwachte kosten van deze procedure zijn?

9. Laat de Provincie zich vooraf adviseren over een eventuele juridische procedure en hoe zinvol deze is?

10. Vindt het college dat RTVNH tijdig is geïnformeerd (per brief op 17 mei 2011) over deze in te voeren korting van 10% per 2012?

11. Op welke argumenten/politieke afwegingen/(benchmark)onderzoek is de 10% efficiencykorting gebaseerd en is hier overleg over geweest met RTVNH?

12. Is een dergelijke korting wel relevant in het licht van de onlangs door minister Bijsterveldt aangekondigde discussie over overheveling van middelen voor regionale omroep van Provincie naar Rijk? Verdient het geen aanbeveling om de uitkomst hiervan eerst af te wachten en pas in een nieuwe concessie eventuele wijzigingen aan te brengen?

13. Indien de Provincie de juridische procedure verliest, waar wil het college dan het geld vandaan halen dat alsnog aan RTVNH moet worden overgemaakt en waaruit worden de juridische kosten bekostigd?

14. In een reactie van de Provincie op de zienswijze van RTVNH staat te lezen dat naast de 10% efficiencykorting ook de reële index voor 2012 van 3,05 % niet toegepast zal worden. Waarom en wanneer heeft de Provincie hiertoe besloten bovenop de 10% efficiencykorting?

15. Waarom staat hierover niets te lezen in de Kaderbrief?

16. Is het in strijd met de Mediawet om binnen lopende afspraken van o.a. IPO en ROOS over de jaarlijkse indexering deze plotseling te laten vervallen? Met andere woorden kan de Provincie de spelregels tijdens het spel aanpassen?

17. Verwacht het college ook op dit punt een juridische procedure en wat zijn de in te schatten kosten voor een dergelijke procedure?

Lene Grooten, Statenlid GroenLinks Noord-Holland