Nergens in Europa is er zo weinig natuur over als in Nederland. Toch vond er afgelopen maandag een discussie in de Noord-Hollandse Staten plaats over de regels voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN), de voormalige Ecologische Hoofdstructuur. Het provinciebestuur (VVD, D66, CDA en PvdA) stelde namelijk een aantal wijzigingen in de Provinciale Ruimtelijke Ordening voor die het mogelijk maken dat andere bestemmingen (dan natuur) worden geïntroduceerd en er meer nieuwe ontwikkelingen binnen het NNN kunnen plaatsvinden, waarbij het gezamenlijk oppervlakte van het natuurnetwerk kleiner zou kunnen worden.
Op beide onderdelen heeft GroenLinkswoordvoerder Fred Kramer amendementen ingediend. GroenLinks heeft met steun SP, ChristenUnie-SGP, en in tweede instantie D66 en PvdA (die aanvankelijk met een eigen amendement kwamen) een stokje gestoken voor mogelijke verkleining van het NNN.
Fred Kramer bracht naar voren dat de provincie zich keihard zou moeten inzetten om juist de natuurgebieden te vergroten en beter met elkaar te verbinden. Door verbinding van natuurgebieden zijn planten en dieren beter bestand tegen negatieve milieueffecten. Op die manier kunnen we de biodiversiteit versterken en behouden. Hij uitte zijn teleurstelling dat het provinciebestuur weinig met de inbreng van natuur- en landschapsorganisaties zoals Landschap Noord-Holland, Natuur- en Milieufederatie N-H, Natuurmonumenten en PWN heeft gedaan. Het amendement om de bestemming natuur niet uit de Provinciale Ruimtelijke Verordening te slopen, haalde het niet. PvdA, D66 e.a. bleken blind voor het effect: meer activiteiten in het NNN waarbij gemeenten via de bestemmingsplannen extra ruimte krijgen om deze mogelijk te maken. In de praktijk zal moeten blijken of en hoeveel ‘tegendruk’ wordt geboden door het instrument van de (beschreven) Wezenlijke Kenmerken en Waarden van de natuur (WKW). GroenLinks is daar niet gerust op.
Gedeputeerde Staten legden ook een wijziging voor die betrekking heeft op de ‘strandzonering’. GS willen het ‘strandseizoen’ uitbreiden, waardoor de balans tussen ‘rust en reuring’ nog verder onder druk komt te staan. Een slechte zaak ook voor het leefgebied van vogels. In de winter worden vogels op het strand minder verstoord. Als het seizoen nog eerder begint (1 februari) wordt hun leefgebied aanzienlijk verslechterd. GroenLinks vindt dat het strand tenminste vier wintermaanden gevrijwaard moet worden van seizoensbebouwing, zodat natuur en rustzoekers meer ruimte krijgen. Daarom hebben GroenLinks en SP een amendement opgesteld ,en samen met andere partijen ingediend, om de rustperiode te verlengen tot 1 maart. Helaas kreeg dit voorstel geen steun van de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en PvdA, waardoor onze kust nog verder onder druk komt te staan.