GroenLinks Noord-Holland spreekt zich uit tegen de komst van de Formule 1 race naar Zandvoort. De race staat te boek als een vervuilend evenement. De komst van de Formule 1 zou gepaard gaan met nog meer milieuvervuiling, geluidsoverlast en fileleed in de omgeving van Zandvoort. GroenLinks Noord-Holland vindt het belangrijk dat er iets wordt gedaan aan de bestaande overlast en uitstoot. De nadelige invloed van het circuit is niet alleen in Zandvoort, maar ook in omliggende plaatsen als Heemstede, Haarlem en Bloemendaal direct merkbaar.

In Nieuwsuur was er afgelopen vrijdag een item over de komst van de Formule 1. Gemeenteraadslid Karim el Gebaly van GroenLinks Zandvoort werd hiervoor geïnterviewd, onder andere over de investeringen die zouden moeten worden gedaan in infrastructuur. Gebaly: “mijn woorden over de strategische investerings agenda (SIA) zijn door Nieuwsuur op een verkeerde wijze gebruikt. Op de vraag of er meer in infrastructuur voor fiets en openbaar vervoer geïnvesteerd zou kunnen worden heb ik geantwoord dat we dit geld hebben voor dit thema. Door de wijze waarop Nieuwsuur en het NOS journaal mijn antwoord in hun rapportage heeft verwerkt, wordt de suggestie gewekt dat GroenLinks Zandvoort de 65 miljoen uit de SIA in de organisatie van de Formule 1 wil investeren. Dat is niet zo. Van het genuanceerde interview dat ik had gegeven heeft een regel van vijf seconden de uitzending gehaald.”

Al zonder de Formule 1 race zijn er 240 dagen per jaar waarop veel geluid wordt geproduceerd en staan er regelmatig lange files naar het circuit. Zita Pels, Statenlid voor GroenLinks Noord-Holland: “Het is belangrijk dat het circuit ook zonder de komst van de Formule 1 beter gaat nadenken over het effect op de omgeving en hoe zij verder kunnen verduurzamen en de uitstoot en overlast kunnen verminderen.”