Afgelopen zaterdag verscheen in de NRC een alarmerend artikel over de snelle toename van kustbebouwing, van strandslaaphuisjes tot duinbungalows, waarbij de economische belangen van ontwikkelaars voorop lijken te staan. Voor de komende drie jaar staan er maar liefst 486 objecten in de planning. Het prachtige landschap van zee, strand en duinen, de goudgroene rand van Noord-Holland, dreigt zo verloren te gaan.

GroenLinks maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. Ondanks dat een ruime Kamermeerderheid zich tegen de plannen van minister Schultz (VVD) voor bouwen in de duinen keerde, mede vanwege de maatschappelijke onrust die ontstond, en de VVD-minister daarop beloofde met een kustpact te komen, is er toch sprake van een enorme explosie aan bouwactiviteiten. Kennelijk ontbeert de provincie passende regels en instrumenten om hier paal en perk aan te stellen.



Fred Kramer, woordvoerder natuur en ruimtelijke ordening, heeft de kustbescherming tijdens de commissievergadering Ruimte, Wonen en Water van 13 juni opnieuw aan de orde gesteld. Hij vroeg aan Gedeputeerde Staten of zij met spoed in overleg willen treden met de kustgemeentes om het besef te doen groeien dat deze wildgroei slecht is voor het provinciale en nationale kustlandschap.



Gedeputeerde Staten kon nog geen antwoord geven, in verband met het afhandelen van schriftelijke vragen. Kramer: ‘Het kan toch niet zo zijn dat beantwoording van Statenvragen een belemmering vormt voor het bespreken van een urgente actualiteit?’.



De gedeputeerde herhaalde wel bezig te zijn met een nieuw beleidskader kustbebouwing. Kramer gaf nadrukkelijk de boodschap mee om daar prioriteit aan te geven, zodat Provinciale Staten daar snel met elkaar over kunnen spreken. GroenLinks zal de ontwikkelingen op dit terrein uiteraard op de voet en kritisch blijven volgen. Ook bestuderen we welke mogelijkheden de nieuwe natuurbeschermingswet biedt om het kustgebied als natuurgebied aan te wijzen en zodoende beter te beschermen.