Mede op aandringen van GroenLinks heeft het provinciebestuur enkele handreikingen gedaan voor een minder ingrijpende aanpak van de Schoorlse Duinen. Een prachtig natuurgebied in onze provincie met hoge en brede duinen, bossen en heide.
Staatsbosbeheer wil in dat bos- en duingebied bijna honderd hectare dennenbos kappen, op basis van oude plannen van de provincie. Dit om meer ruimte te creëren voor stuivende duinen en om de ooit aanwezige inheemse flora en fauna te herstellen, met als doel versterking van de biodiversiteit. De grootschalige kap zou in drie fases moeten plaatsvinden. Veel omwonenden en andere liefhebbers van het natuurgebied zijn faliekant tegen. De bestaande biotopen worden aangetast en de verwachte positieve effecten zijn niet zeker. Voorafgaand aan de commissievergadering, waarin Provinciale Staten zich boog over de voorgenomen maatregelen, overhandigde een actiegroep maar liefst 14.155 handtekeningen aan het provinciebestuur aan tegen uitvoering van de plannen.
Ook bij GroenLinks roept de geplande kap, alsmede het communicatietraject rond deze ingrijpende plannen, veel vragen op. Fred Kramer, woordvoerder natuur, vindt dat het provinciebestuur grote steken heeft laten vallen bij het betrekken van de omwonenden en bezoekers. “Als zoveel mensen aangeven dat ze zich overvallen voelen door deze plannen dan gaat er iets goed mis. Dan staat de provinciale politiek onvoldoende open voor wat er leeft bij burgers en worden maatschappelijke alternatieven niet serieus genomen.”
GroenLinks deed een aantal voorstellen om te komen tot een andere aanpak en kreeg daarvoor deels de handen op elkaar. Zo zegde de gedeputeerde toe om na fase 1 (de kap van 34 hectare) uitgebreid te gaan evalueren en met bewoners te overleggen of en hoe fases 2 en 3 worden uitgevoerd. Het voorstel van GroenLinks om ook in fase 1 minder hard van stapel te lopen -er van uitgaande dat er door een grote brand in 2010 al heel veel dennen zijn gesneuveld- werd door de gedeputeerde niet overgenomen. “Nu is het afwachten of de georganiseerde bewoners via overleg of een mogelijke procedure nog wat kunnen bereiken”, aldus Kramer.