Anouk Gielen, fractievoorzitter Statenfractie GL : “We gaan Zita missen, maar snappen helemaal dat haar verdiensten niet onopgemerkt zijn gebleven in Amsterdam. Zij zal zich in een nieuwe functie blijven inzetten voor goed bestuur en onze idealen. We bedanken haar voor haar tomeloze inzet voor de provincie afgelopen jaren.” 

Rosan Kocken was de afgelopen drie jaar fractievoorzitter van GroenLinks Noord-Holland en deelde het partijleiderschap van GroenLinks Noord-Holland de afgelopen jaren met Zita Pels. Samen zorgden zij voor een stevig coalitieakkoord en een stabiele coalitie. 

Kocken: “Ik ben zeer vereerd dat de fractie mij voordraagt. Ik kijk er enorm naar uit om samen met mijn nieuwe collega’s uitvoering te gaan geven aan het prachtige coalitieakkoord. Samen zorgen we dat de provincie groener, duurzamer en inclusiever wordt.” Kocken is strafrechtadvocaat en had de afgelopen tien jaar haar eigen advocatenkantoor in Haarlem. Ze is al zeven jaar Statenlid en heeft wisselende portefeuilles onder haar hoede gehad.

De afgelopen drie jaar was Kocken als fractievoorzitter van de grootste partij een drijvende kracht achter de huidige coalitie. In die rol heeft zich ingezet voor meer ruimte voor de oppositie ten opzichte van de coalitie. Ook was zij vervangend voorzitter van Provinciale Staten. In de vorige periode zette zij zich in voor het schrappen van beperkende bovenwettelijke restricties voor windmolens en in het coalitieakkoord werden die restricties dan ook geschrapt. Kocken zorgde er voor dat Noord-Holland een Regenboog-provincie werd en op haar initiatief is de Provincie meer aandacht gaan besteden aan het slavernijverleden en de jaarlijkse Keti-Koti-viering. Kocken is opgegroeid in West-Friesland en woont met haar gezin in Amsterdam

Anouk Gielen is door de fractie gekozen als de nieuwe fractievoorzitter. Zij is als het jongste lid van Provinciale Staten een politiek talent waar GroenLinks trots op is. Inmiddels is zij 3 jaar Statenlid met in portefeuille o.a. de energietransitie. Naast haar Statenwerk is Anouk werkzaam als campaigner voor DeGoedeZaak. Gielen: “We zijn trots als GroenLinks aanvoerder te mogen zijn van deze progressieve coalitie. Zita heeft mooie resultaten geboekt en met Rosan weten we dat de zaak in goede handen is. Ik kijk uit naar het samenwerken met de coalitiepartners en een mooie verkiezingsuitslag volgend jaar!”

De vrijgekomen zetel van Rosan Kocken zal worden ingenomen door Ruchama Bwefar, die sinds ruim een jaar meedraait als duo-commissielid.