GroenLinks in Provinciale Staten staat niet afwijzend tegenover de door de gemeente Medemblik gewenste grenscorrectie met Wieringermeer. Deze kan echter pas aan de orde zijn als eerst de noodzaak van de door Medemblik gewenste woningbouw op die plek is aangetoond. Hierover zijn in het recente Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord (het streekplan) afspraken gemaakt. GroenLinks wil vasthouden aan deze afspraken. Ook vindt GroenLinks, net als het college van GS van Noord-Holland, dat in elk geval niet alle door Medemblik gevraagde grond overgedragen moet worden.
Medemblik heeft de provincie gevraagd om een grenscorrectie met Wieringermeer om woningbouw direct ten noorden van de kern Medemblik mogelijk te maken. In totaal is gevraagd om 480 hectare grond over te dragen van Wieringermeer aan Medemblik. Hiervan is een deel bestemd voor woningbouw (circa 500 woningen). Eerder hebben GS al bepaald dat het niet voor de hand ligt om alle door Medemblik gevraagde grond over te dragen. Met deze kanttekening hebben GS positief besloten over de gevraagde grenscorrectie.
GroenLinks is het met dit laatste punt eens, maar constateert ook dat in het eind vorig jaar vastgestelde Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord is bepaald dat pas wordt besloten tot nieuwbouwlocaties als uit regionale woonvisies de noodzaak hiertoe is gebleken. Bovendien heeft GroenLinks zich er bij de behandeling van het Ontwikkelingsbeeld hard voor gemaakt dat gemeenten een inspanningsverplichting is opgelegd om 40% van de nieuwbouw binnen bestaande kernen te bouwen. Pas als kan worden aangetoond dat dit onmogelijk is, kan tot nieuwbouwlocaties buiten bestaande kernen worden overgegaan.
De woonvisie West-Friesland is weliswaar ambtelijk afgerond, inclusief de door Medemblik gewenste nieuwbouw, maar besluitvorming door de betrokken wethouders wordt pas over zo’n twee maanden verwacht. Bovendien valt de gemeente Wieringermeer onder de regionale woonvisie Kop van Noord-Holland, die nog niet gereed is. GroenLinks stelt dat op basis van deze beide woonvisies bepaald moet worden of de door Medemblik gewenste nieuwbouw noodzakelijk is. Als dit inderdaad zo blijkt te zijn, is de gevraagde grenscorrectie de logische volgende stap. Op dit moment is het echter nog niet zo ver, zodat de gevraagde grenscorrectie op dit moment afgewezen dient te worden, aldus GroenLinks.
“In de discussie over het Ontwikkelingsbeeld heeft GroenLinks gewezen op het belang van het open en groene landschap in Noord-Holland Noord. Mede door GroenLinks is daarom in het Ontwikkelingsbeeld afgesproken dat er pas nieuwe woningbouwlocaties komen als uit de regionale woonvisies blijkt dat deze ook echt nodig zijn en als is aangetoond dat nieuwbouw niet mogelijk is binnen bestaande kernen”, licht GroenLinks-fractievoorzitter Bart Heller toe. “Wij hechten daar zeer aan, omdat we niet willen dat Noord-Holland Noord lukraak wordt volgebouwd. Omdat de door Medemblik gewenste nieuwbouw de reden is voor grenscorrectie, moet eerst aan deze voorwaarden uit het Ontwikkelingsbeeld worden voldaan.”
Heller stelt dat als de regionale woonvisies te zijner tijd inderdaad uitwijzen dat ten noorden van de kern Medemblik nieuwbouw nodig is én deze woningen ook echt niet meer binnen de huidige kern gebouwd kunnen worden, het ook logisch lijkt om de gevraagde grenscorrectie te laten plaatsvinden. “Maar dus wel in de juiste volgorde”, aldus Heller: “Eerst zeker weten dat we daar nieuwe woningen willen bouwen, en pas dan besluiten over grenscorrectie.”