N.a.v. een publikatie in het Haarlems Dagblad over een niet-openbare bijeenkomst van provincie, Rijkswaterstaat, Haarlemmermeer, dorpsraad Rijsenhout, stichting Meerhistorie, het Haarlemmermeerlyceum, de ANWB en Schiphol over “Discussie over stuk Geniedijk”, vraagt statenlid Tjon Fo (GroenLinks) aan GS o.m. opheldering over de achtergronden van het niet-openbare karakter van deze vergadering. Gedeputeerde Staten hebben inmiddels antwoord gegeven.

Inleiding

Op 30 maart lazen wij in het Haarlems Dagblad een artikel met de kop “Discussie over stuk Geniedijk”. Dit betreft een bijeenkomst georganiseerd door de Provincie, Rijkswaterstaat en de gemeente Haarlemmermeer, over de toekomst van het stuk Geniedijk tussen station Hoofddorp en Rijsenhout. Voor deze bijeenkomst waren o.a. de dorpsraad Rijsenhout, stichting Meerhistorie, het Haarlemmermeerlyceum, de ANWB en Schiphol uitgenodigd. 

Uiteraard is GroenLinks erg blij met extra aandacht voor de Geniedijk, en dan met name dit gedeelte wat zo zwaar onder druk staat. Toch hebben wij drie vragen: 

Vragen
  1. In de krant staat dat de bijeenkomst niet openbaar is. Kunt u ons aangeven of het inderdaad een besloten bijeenkomst betrof en zo ja waarom? Kunt u ons aangeven waarom de leden van Provinciale Staten niet uitgenodigd zijn? 
  2. Kunt u aangeven wat de status van deze bijeenkomst is en in welke toekomstvisie (zoals genoemd in de krant) de uitkomsten meegenomen zullen worden? 
  3. Bent u bereid ons het verslag van deze bijeenkomst te doen toekomen?
Antwoorden van Gedeputeerde Staten:
  1. Er waren gericht uitnodigingen verstuurd. Hiervoor is gekozen omdat er in het kader an culturele planologie een nadrukkelijke input van aanwezigen werd gevraagd workshops) en dat zou bij een te grote groep niet meer hanteerbaar zijn. Wel is gepoogd om een zo breed mogelijk publiek uit te nodigen, zodat alle instanties/personen die iets zouden kunnen of moeten vinden van de Geniedijk en de ontwikkelingen daaromtrent, hun mening kenbaar konden maken. In dit stadium was het van belang met direct betrokkenen een uitwisseling te hebben. In een vervolgbijeenkomst zullen staten- en gemeenteraadsleden uitgenodigd worden.
  2. De status van de bijeenkomst was een gedachtewisseling met alle partijen over de toekomst van het gebied. De Geniedijk is een van de weinige cultuurhistorische elementen in het landschap en nog altijd prominent aanwezig. Bovendien is het werelderfgoed. Daarnaast spelen er allerlei ontwikkelingen - bedrijventerreinen, infrastructurele doorsnijdingen, Schiphol - die van invloed zijn op de dijk en het gebied. De provincie, gemeente en rijkswaterstaat willen een toekomstvisie ontwikkelen, waarbij de kwaliteit van het gebied voorop staat. Versterken van de Geniedijk is daarbij uitgangspunt, maar wel in samenhang met de noodzakelijke toekomstige ontwikkelingen. De uitkomsten van deze bijeenkomst worden verzameld in een document. Dit document wordt aangeboden aan het Atelier Rijksbouwmeester. Het Atelier zal met een projectgroep dit document verwerken in een opdrachtformulering voor een ontwerpopgave. Bij een tweede bijeenkomst kunnen de deelnemers van de eerste dag, beoordelen of hun ideeën en opmerkingen zijn meegewogen in het eerste voorontwerp. Bij deze bijeenkomst zullen ook statenleden en raadsleden worden uitgenodigd.
  3. Ja, wij sturen u het verslag van deze bijeenkomst toe.