Op 24 juni was de Statenfractie van GroenLinks op werkbezoek in Amstel- en Meerlanden. ’s Ochtends werd in Hoofddorp de brochure ‘Het huis uit … en dan’ aangeboden aan GroenLinks wethouder Herman Tuning. Aansluitend werd de fractie rondgeleid bij een aantal projecten voor jongeren/starters woningen. De middag was gewijd aan compensatie van natuur en cultuurhistorie. De Geniedijk en de Bovenkerkerpolder werden bezocht om ter plekke te kijken welke impact de toekomstige omlegging van de N201 daar zullen hebben. Het bezoek werd samen met de lokale fracties afgesloten in Uithoorn.
Jongerenhuisvesting
De ochtend begon met de overhandiging van de brochure ‘Het huis uit … en dan – Ideeën voor gemeenten om jongerenhuisvesting te realiseren’ aan Herman Tuning, GroenLinks wethouder van Volkshuisvesting. Harmen Binnema, Statenlid en medeauteur overhandigde het eerste exemplaar op het gemeentehuis van Hoofddorp. Na een korte discussie over mogelijkheden om huisvesting voor jongeren en andere starters op de woningmarkt te realiseren bezocht de fractie een aantal locaties in de Haarlemmermeer waar jongerenhuisvesting gerealiseerd wordt.
Harmen Binnema (li.) en Herman Tuning
De statenleden Bart Heller, Harmen Binnema, Klaas Breunissen en Imelda Tjon-Fo luisteren naar Jan Vijfhuizen
Ambtenaar Jan Vijfhuizen leidde ons ondermeer rond in de nieuwbouwwijk Floriande, waar jongerenwoningen zijn ingepast tussen de overige woningen. De belangstelling voor deze betaalbare koopwoningen - ook wel € 100.000-woningen of stewardessenwoningen genoemd – is erg groot. Het laatste onderdeel op de route was de ‘Jongerenfoyer’ waar jongeren worden gevestigd die wegens persoonlijke problemen tijdelijk woonruimte nodig hebben, om daarna weer door te stromen na uiterlijk een jaar.
Natuurcompensatie
Het tweede gedeelte van de dag stond in het teken van natuurcompensatie, wat inhoudt dat bij aanleg van infrastructuur de aantasting van natuur elders hersteld moet worden. Geprobeerd wordt eenzelfde principe ook toe te passen voor cultuurhistorische waarden, zoals bij de doorsnijding van de Geniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Geniedijk wordt al doorsneden door de A4 en door de N201 vindt verdere aantasting plaats. Van Mariëlle Lagers van het projectbureau N201 en Joke Lenten van de afdeling Zorg, Welzijn en Cultuur van de Provincie Noord-Holland kreeg de fractie uitleg over de plannen in dit gebied.
Imelda Tjon-Fo, Bart Heller, Klaas Breunissen, Joke Lenten, Mariëlle Lagers en Harmen Binnema op de Geniedijk
statenleden Bart Heller, Harmen Binnema en burgemeester Berry Groen in discussie bij de Bovenkerkerpolder
De lunch werd genoten bij Boer Bos, die tevens zijn plannen met de Geniedijk en verbrede landbouw toelichtte. Daarna ging het door naar de volgende locatie: de Bovenkerkerpolder. Dick Winters en André van der Leij van het projectbureau N201 zetten uiteen hoe de doorsnijding van dit gebied – deel uitmakend van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur – wordt gecompenseerd door ontwikkeling van nieuwe (deels natte) natuur aan weerszijden van het tracé.
De dag werd afgesloten met een discussie over natuurcompensatie in het Oude Spoorhuis in Uithoorn, waaraan ook Nic Grandiek van DHV, expert op dit onderwerp, zijn bijdrage leverde.
Nic Grandiek